Clubul Sportiv Kyodai va da startul unui nou proiect social dedicat copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale (CES), luni, 12 octombrie.
Asociația Clubul Sportiv Kyodai, cu ajutorul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, a creat “Succes – Sport pentru copii cu CES”, un nou proiect social ce are ca scop principal implicarea copiilor cu CES în activități sportive adaptate. Pentru a stopa regresul cauzat de lipsa activităților din timpul pandemiei și pentru a le continua dezvoltarea copiilor cu CES, echipa Clubului Sportiv Kyodai a conceput un plan de antrenamente online.
“În momentul în care am constatat beneficiile proiectului social “Atelier de vacanță”, implementat la finalul lui 2019 și finanțat tot prin Start ONG, ne-am dat seama că trebuie să găsim o metodă prin care să continuam această poveste. Rezultatele proiectului ne-au depăşit aşteptările pe toate planurile. În afară de creșterea autonomiei personale și a gradului de incluziune socială a acestora, considerăm că un alt obiectiv major este ca publicul larg să conștientizeze cât de important este rolul lor în ajutorarea copiilor cu nevoi speciale. Integrarea acestora în comunitate nu se poate face doar cu efortul susținut din partea părinților lor, al statului sau ONG-urilor, este nevoie și de o atitudine constructivă a tinerilor și parinților tipici” a declarat Vladimir Gologan, Project Manager al proiectului.
Activitățile proiectului “Succes – Sport pentru copii cu CES” vor fi realizate prin difuzarea de antrenamente adaptate, online, care vor putea fi urmărite gratuit de oriunde din România sau din străinătate. Antrenamentele vor putea fi accesate pe Zoom sau pe grupurile de social media dedicate copiilor cu CES. Acestea vor avea intensitate și complexitate ușoare și vor putea fi făcute individual sau în familie. Nu necesită echipament specific și pot fi executate într-un spațiu restrâns, în interiorul locuinței. Pentru ca antrenamentul să fie cât mai eficient, antrenorul va exemplifica și detalia verbal exercițiile, postura și biomecanica folosind un limbaj adecvat copiilor cu CES.
Conform unui raport asupra drepturilor copilului în România, realizat de Organizația Salvați Copiii România și Avocatul Poporului în 2019, școlile de masă sunt slab pregătite pentru integrarea și sprijinirea copiilor cu dizabilități și CES. Principalele probleme sunt legate de pregătirea personalului didactic și socializarea celorlalți copii și părinți în spiritul educației incluzive. Copiii cu dizabilități sunt discriminați în școlile de masă, uneori chiar de către conducerea școlii care nu dorește să îi înscrie sau nu le acceptă însoțitori. Cei care frecventează școli de masă sunt discriminați adesea de către colegi și de către părinții colegilor, care consideră că prezența în clasă a unui copil cu nevoi speciale afectează negativ performanța clasei.
“Succes – Sport pentru copii cu CES” este un proiect finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Kyodai este o asociație sportivă care a fost înființată în 2016 de către o echipă de antrenori tineri și pasionați pentru a desfășura activități în mai multe discipline sportive. Organizația sprijină incluziunea socială și promovează sănătatea prin sport, atât cea fizică, cât și cea mentală, onoarea, respectul și curajul către toate categoriile de oameni, incluzând, dar fără a se limita la: copii, tineri, adulți, persoane cu nevoi speciale și persoane ce provin din medii etnico-culturale diferite. De asemenea, Kyodai ajută persoanele care au nevoie de recuperare după accidentări și susține oameni care doresc să facă sport de agrement. În ultimele 8 luni, echipa Kyodai a desfășurat antrenamente, tabere, sesiuni de învățare nonformală, 3 proiecte sociale cu finanțare nerambursabilă UE și StartONG. Cu toate acestea, activitatea a fost redusă din cauza restricțiilor în vigoare. Beneficiarii din cadrul proiectelor au fost tineri cu nevoi speciale, tineri defavorizați, NEETs sau cu risc de abandon școlar, refugiați și tineri tipici. Acestea au vizat sedentarismul, lipsa de motivație și îmbunătățirea sănătății mentale și fizice pe timpul stării de urgență prin antrenamente online.
Informaţii suplimentare aici…