Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) și Ability HUB organizează luni, 26 octombrie, 2020, începând cu ora 10h00, Târgul online de joburi dedicat persoanelor cu dizabilități din România. Evenimentul face parte dintr-un proiect pilot al celor doi pateneri și se desfășoară în online având în vedere evoluția situației epidemiologice naționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Candidații și angajatorii vor fi prezenți în mediul online, prin aplicația Zoom.

Prezentul eveniment este unul de tip pilot pentru care, anterior organizării, echipa AbilityHUB a pregătit peste 100 de persoane cu dizabilități din baza de date proprie, care numără peste 800 de candidați cu dizabilități, la nivel național. Aceștia au beneficiat de mai multe etape de pregătire printre care: sedință de consiliere și orientare profesională, verificarea documentației care le dă dreptul de muncă și o sesiune de instructaj tehnic.


„Până la acest moment, pentru Târgul de joburi destinat persoanelor cu dizabilități, au confirmat participarea patru angajatori dintre cei mai mari retaileri din România, cu zeci de joburi disponibile pentru persoanele cu dizabilități. Angajatorii confirmați au realizat în ultimii doi ani demersuri notabile în adaptarea joburilor pentru a reuși integrarea persoanelor cu dizabilități.
De asemen
i, notabil este faptul ca cei 100 de candidați, care vor participa la Târg, au trecut printr-un întreg proces de pregătire pentru a face față provocării de a fi prezenți în mediul online.
Evenimentul este primul de acest gen în România, desfășurarea în mediul online oferind notorietate de interes angajatorilor dar și noi oportunități personalelor cu dizabilități
De reținut
este faptul că astfel de evenimente au nevoie de finanțare pe viitor, care să permită specialiștilor să pregătească acești candidați cu nevoi speciale”, a declarat managera Ability Hub, Dana Nuța.

Programul de angajare dezvoltat de Ability HUB este unic în România, prin faptul că un număr mare de persoane cu dizabilități au șansa la o viață profesională activă stabilind premisele unei interacțiuni sociale.

Prin acest program au fost pregătite și plasate, în ultimii 3 ani, peste 300 de persoane cu dizabilități, doar la nivel de București, în programele pilot. Dintre acestea, peste 200 sunt încă active și angajate în prezent.



Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități la Articolul 27 face referire la Muncă şi încadrarea în muncă: „Statele părţi recunosc dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a munci în condiţii de egalitate cu ceilalţi; aceasta include dreptul la oportunitatea de a-şi câştiga existenţa prin exercitarea unei activităţi liber alese sau acceptate pe piaţa muncii, într-un mediu de lucru deschis, incluziv şi accesibil persoanelor cu dizabilităţi. Statele părţi vor proteja şi vor promova dreptul la muncă, inclusiv pentru cei care dobândesc o dizabilitate pe durata angajării, prin luarea de măsuri adecvate, inclusiv de ordin legislativ”.

„Suntem într-un proces continuu de înlăturare a barierelor de mentalitate, atât pentru angajatori, cât și pentru persoanele cu handicap. Avem în spate dovada că persoanele cu dizabilități pot fi eficiente profesional, iar angajatorii sunt mulțumiți de rezultate. Proiectul Ability Hub avansează lent din cauza hățișurilor legislative și a resurselor limitate. Multe persoane cu dizabilități au nevoie de ajutor pentru a descoperi că pot desfășura o activitate profesională, iar legislația ar trebui să le permită să testeze resursele proprii, fizice și intelectuale, fără ca aceștia să-și piardă pensia de invaliditate sau alte alte oportunități de protecție socială.

Conform informațiilor furnizate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în decembrie 2019 doar 32.339 de persoane cu dizabilități figurau în evidența ANAF că realizează venituri sub o anumită formă, inclusiv ca salariați. La data de 31.12.2019, conform datelor oficiale publicate de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, România avea un număr de 846.354 persoane cu dizabilități, iar rata de angajare în câmpul muncii nu depășea 7,5%, fiind cea mai mică din UE”, a concluzionat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Date de contact:

CNDR – federatia_cndr@yahoo.com

Manager Ability Hub – dana@abilityhub.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.