Asociația „Ridică-te și umblă”, sucursala Sibiu, participă în acest an la Maratonul Internațional Sibiu cu un proiect ce are ca scop strângerea de fonduri pentru asigurarea unui mijloc de transport gratuit pentru persoanele cu dizabilități din Sibiu.

Proiectul se numește „Taxi gratis” și își propune să ajute persoane cu dizabilități din municipiul Sibiu și zonele limitrofe, printr-un mijloc de transport care să le asigure deplasarea la destinații solicitate: spital (policlinică, medic de familie), cumpărături, facilitarea rezolvării unor probleme juridice sau legate de drepturi specifice, asistarea în obținerea unor oportunități, cu prioritizare spre persoanele defavorizate socio-economic.

„Este o inițiativă care își propune să le facă viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități. Vrem să încercăm să facem ceva pentru ei. Vrem o mașină adaptabilă pentru ei, pentru a face excursii, pentru a ne întâlni, pentru a-i ajuta să meargă la medic, la cumpărături, peste tot unde au nevoie. Un astfel de transport este esențial pentru persoanele cu dizabilități din Sibiu”, au precizat reprezentanții Asociației „Ridică-te și umblă”.

Proiectul „Taxi gratis” este compus dintr-o echipă formată din șofer, dispecer (care preia comenzile) și coordonatori ai proiectului. Dispecerul preia comenzile și le transmite șoferului care deplasează beneficiarul cu un mijloc de transport adaptat la destinația solicitată. Șoferul va însoți beneficiarul, în lipsa unui însoțitor, și îl va reprezenta oriunde este nevoie.

Nevoia acestui proiect a fost identificată în urma nenumăratelor sesizări din partea persoanelor cu dizabilități locomotorii legate de dificultățile întâmpinate la folosirea mijloacelor de transport în comun și a accesului greoi la anumite servicii.

„Vorbim de un minimicrobuz, care are între șase și opt locuri, adaptat special pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, le vom facilita transportul în locurile în care au nevoie și îî vom încuraja să facă activități împreună, să socializeze”, mai spun reprezentanții asociației.

Campania de strângere de fonduri pentru proiectul „Taxi gratis pentru persoanele cu dizabilități” se desfășoară până pe 1 noiembrie 2021. Cei care doresc să afle mai multe detalii despre acest proiect și să îl susțină, o pot face accesând linkul https://maratonsibiu.ro/centru-de-mobilitate-taxi-gratis…/.

Maratonul Internațional Sibiu a continuat să vină în sprijinul cauzelor nobile și în timpul pandemiei de coronavirus. În 2020, programul a reușit să strângă 319.210 de lei pentru cele 30 de proiecte sociale.

Despre Asociația „Ridică-te și umblă”

Sucursala Sibiu a Asociației „Ridică-te și umblă – filiala Arad” a fost înființată în anul 2020 și este a 30-a sucursală a asociației, cu sediul la București. Pentru coordonarea acestor sucursale sunt înființate două entități juridice: cea centrală de la București și filiala Arad.

În data de 20 iunie, Aradul și Sibiul s-au întâlnit pentru prima dată la Muzeul Satului, sub patronajul Consiliului Județean. Au participat peste 50 de persoane cu dizabilități, alături de peste 40 de voluntari și însoțitori.

Sub asistența Centrului de la București și în special a filialei Arad, care au produs primul Congres al persoanelor cu dizabilități a Asociației, acum 3 ani, cu o bogată experiență de peste 11 ani, cu ecou în toată România și peste hotare, sucursala Sibiu se va dezvolta în aceeași direcție, oferind beneficiarilor integrarea în grupul deja constituit pentru socializare, sprijin în dotarea cu materiale specifice (cărucioare, cadre, mergătoare, asistență psihologică, juridică), participarea lor la excursii, tabere, instruiri, seminarii de dezvoltare personală, cenaclul literar, hand made-uri.

.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.