Autor: Alice (Ciurez) Broinea

Trăim într-o epocă în care inovațiile tehnologice au deschis noi posibilități și au adus schimbări semnificative în viața persoanelor cu dizabilități.

Aceste tehnologii avansate oferă soluții creative și eficiente, fiind concepute pentru a îmbunătăți accesibilitatea, independența și calitatea vieții persoanelor cu dizabilități. În acest articol vom explora zece tehnologii inovatoare care aduc beneficii semnificative și schimbări pozitive:

  1. DynaVox EyeMax – comunicare lingvistică doar prin mișcarea ochilor

Până de curând, capacitatea de a ne folosi mâinile era considerată esențială pentru utilizarea dispozitivelor digitale. Mai mult decât atât, sistemul EyeMax este conceput pentru persoanele cu abilități motorii reduse sau fără nicio abilitate motorie. EyeMAX oferă persoanelor cu dizabilități, cum ar fi cele cu paralizie cerebrală, alte paralizii și pacienții cu AVC, posibilitatea de a folosi comunicarea vocală, folosindu-și doar ochii. Sistemele avansate de urmărire a ochilor le permit utilizatorilor să interacționeze cu o tastatură de pe ecran pentru a introduce cuvinte și expresii pe dispozitivele bazate pe touchscreen. Utilizatorii pot face selecții cu gesturi simple, cum ar fi clipirea sau întreruperea în secțiunea dorită a paginii.

2. The DEKA Robotic Arm

O linie completă de proteze robotizate de mișcare

Brațul robotizat DEKA a fost dezvoltat ca parte a Programului de proteze inovatoare al DARPA, o divizie a Departamentului de Apărare al SUA. Rezultatele au fost uimitoare, cu precizie și control suficient pentru a curăța strugurii cu o mână protetică care cântărește mai puțin de 2 kg. Acest dispozitiv convertește semnalele de la mușchii pacientului în mișcări complexe. Tehnologia de bază a brațului robotizat care utilizează electrozi electromiografici (EMG) pentru a capta semnale electrice de la mușchii pacientului există de mulți ani. Dar oamenii de știință de la DEKA au dus-o la un nivel cu totul nou. Brațul DEKA permite persoanelor cu amputații și celor cu anumite afecțiuni congenitale să-și folosească membrele lipsă cu o funcționalitate mai mare.

Acest braț este, de asemenea, disponibil comercial și oferă o serie de caracteristici uimitoare pentru persoanele amputate, cum ar fi coatele suficient de puternice pentru a ridica o pungă cu alimente de pe podea la masă. Încheietura are o gamă largă de mișcare și dexteritatea de a ține un pahar cu apă deasupra capului sau la nivelul taliei fără a-l vărsa. O mână complexă cu patru motorizări poate ține obiecte grele și delicate, cum ar fi ouăle, fără să cadă sau să se spargă.

  • iBOT® PMD

iBOT® PMD utilizează sisteme electronice, senzori, tehnologie avansată de baterii și software, astfel încât să puteți merge unde doriți. Acesta vine cu niște caracteristici uimitoare: poate urca scările, poate ridica utilizatorul de la nivelul scaunului la nivelul ochilor și poate menține această poziție „în picioare” într-un ritm constant de mers.

  • ReWalk Argo’ –  Tehnologia exoscheletului motorizat

ReWalk este un exoschelet robot care oferă mișcare motorizată a șoldului și a genunchiului pentru a permite persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării să stea în picioare, să meargă, să se întoarcă și să urce și să coboare scările. Sistemul permite mersul independent și controlat, imitind în același timp mersul natural al picioarelor.

Surse:

https://www.tobiidynavox.com/

http://www.dekaresearch.com/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.