Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 10 noiembrie 2023, legea care prevede că termenul de valabilitate a certificatului eliberat persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare este permanent, fără a fi necesară prezentarea acestora la evaluările periodice ale comisiei de specialitate.

,,Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”, se arată în actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 448/2006  privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Deși prevederea exista în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (însă nu sub formă de obligație), aceasta, în practică, nu era respectată.

,,Cu toate acestea, situațiile semnalate în practică relevă faptul că, comisia de evaluare nu aplică întotdeauna şi în mod unitar prevederile legale, rezultând situații absurde în care persoane cu handicap cu membre amputate sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil ale afecțiunii lor. Astfel de situații au fost semnalate periodic în presa națională. De prea puține ori, persoanele cu handicap au cunoştință de prevederile legale şi pot argumenta în fața comisiei de evaluare, bazându-se pe buna credință a membrilor comisiei în aplicarea legii. Considerăm că legea trebuie să fie clară și să nu lase loc interpretărilor ambigue, ca atare prezentul proiect de lege își propune să clarifice acest aspect”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Astfel, pentru a se asigura că prevederea va fi respectată, în actul normativ a fost introdusă sancționarea severă a comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat.

Potrivit legii, autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil. Nerespectarea dispoziţiilor se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile publice emitente au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător: a) Ordinul ministrului Muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare; b) Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare”, mai prevede actul normativ.

Deputatul USR Radu Panait, iniţiator al actului normativ, a subliniat că, din păcate, au trecut mai bine de doi ani jumătate de la momentul la care parlamentarii partidului au depus această iniţiativă legislativă. ,,Dar, mai bine mai târziu decât niciodată. Mi-aş dori ca pe viitor să putem da cu toţii dovadă de umanitate şi astfel de proiecte legislative să treacă mai cu spor prin tot procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap. (…) să-i ajutăm pe aceşti oameni să nu mai fie târâţi pe la comisiile de stabilire a gradului de handicap”, a declarat deputatul Radu Panait.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost adoptată în data de 24 octombrie 2023, cu majoritate de voturi – 265, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.