Guvernul a adoptat, în ședința de luni, 9 mai 2022, o ordonanţă de urgenţă care reglementează acordarea de tichete sociale pe suport electronic, pentru persoane aflate în situații de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit sursei citate, actul normativ are drept scop instituirea unor măsuri temporare, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, pentru sprijinul material al unor categorii de populație vulnerabile.

Sprijinul material, acordat o dată la două luni, va compensa o parte din categoriile de cheltuieli cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichetele sociale pe suport electronic, pentru achiziționarea de produse alimentare de bază și/sau pentru asigurarea de mese calde.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat că valoarea unui tichet social este de 250 lei, iar şase categorii de persoane vulnerabile vor beneficia de această măsură.

,,În ceea ce priveşte tichetele sociale, valoarea tichetului social este de 250 lei aprobată de Guvern, o dată la două luni, pentru şase categorii importante de beneficiari care se află în risc de deprivare materială şi risc de sărăcie extremă. Prima categorie o constituie pensionarii cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane. Persoanele cu dizabilităţi cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora 400.000. Familii cu cel puţin doi copii în întreţinere cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii monoparentale cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii care au drept la ajutor social, potrivit Legii privind ajutorul social şi persoanele fără adăpost”, a declarat Marcel Boloş.

Potrivit Ordonanței de urgență privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin categoriilor de persoane vulnerabile, Art. 4 (2), nu se consideră venituri indemnizația lunară, bugetul personal complementar lunar și prestațiile sociale prevăzute la art.58 alin. (4) b) și, respectiv, alin. (5) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum și indemnizația acordată în baza art. 42 alin. (4) din Legea nr.448/2006.

De unde rezultă, printre altele, că indemnizația de handicap nu se ia în considerare la calcularea venitului în vederea acordării voucherelor.

Marcel Boloș a adăugat că este la alegerea beneficiarului dacă optează pentru produsele alimentare sau masa caldă, iar distribuirea tichetelor va fi făcută prin Poşta Română.

,,Voucherul urmează să poată fi utilizat atât pentru achiziţionarea de produse alimentare, s-a lăsat această libertate a beneficiarilor de a alege din categoria produselor alimentare care va fi bunul de consum pe care îl vor folosi, şi masa caldă care a rămas ca măsură alternativă pentru că am avut un astfel de program adresat persoanelor vârstnice şi care a avut un succes destul de bun”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Potrivit ministrului citat, bugetul aprobat este în valoare de 3,1 miliarde de lei. 50% urmează să fie asigurat din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, pentru perioada de programare 2021 – 2027, iar diferenţa de 50% va fi asigurată din fonduri de la bugetul de stat.

Distribuția va avea loc prin compania națională Poșta Română. Listele de beneficiari vor fi comunicate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către Casa Națională de Pensii și Autoritatea Națională pentru Plăți și Incluziune Socială.

,,Urmează ca în perioada următoare să derulăm procedura de achiziție publică pentru selectarea unităților emitente și apoi procedura pentru emiterea cardurilor. Valabilitatea unui card este de la 1 iunie 2022, până pe data de 31 decembrie 2022 (…) Cardurile, respectiv tichetele sociale sunt emise de către unitățile emitente autorizate de către Ministerul Finanțelor Publice, se comunică aceste carduri către Poșta Română și apoi, prin intermediul poștașului sau poștașilor, ajung la beneficiarul final. Deci, beneficiarul nu trebuie să facă nimic. Probabil, împreună cu talonul de pensie sau separat – aceasta deja este o discuție de amănunt în ceea ce privește distribuția – vor ajunge în posesia cardului”, a mai spus Marcel Boloș.

Potrivit documentului publicat de Guvern, banii nu pot fi retrași de pe card și pot fi utilizați doar în România, pentru achiziționarea de produse alimentare și de mese calde, pe baza actului de identitate.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta aici Ordonanța de urgență privind acordarea de tichete sociale persoanelor vulnerabile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.