Autor: Emanuela Bragadireanu

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Majoritatea femeilor diagnosticate au peste 50 de ani, dar chiar și cele mai tinere femei pot dezvolta acest tip de afecțiune malignă.

Statisticile arată că, în medie, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer la sân. Nu este clar ce cauzează cancerul de sân, motiv pentru care este greu de spus dacă o femeie va dezvolta boala. Cu siguranță, există multe detalii care pot fi considerate factori agravanți și pot duce la stres. Unii dintre aceștia nu pot fi afectați, în timp ce alții pot fi luați în considerare și evitați sau gestionați cu atenție.

Ca mecanism, boala este declanșată atunci când unele celule din structura sânului se înmulțesc necontrolat și formează tumori. Cea mai comună formă începe în celulele de pe pereții canalelor de lapte. O altă formă destul de comună este cea din lobul mamar. În unele cazuri, tumorile canceroase care se formează în țesutul mamar pot invada structurile din jur și se pot răspândi în alte părți ale corpului. În special, unele tipuri de cancer de sân au o componentă genetică importantă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer la nivel global din 2021, reprezentând 12% din cazurile de cancer diagnosticate în fiecare an. Când este detectată din timp, boala poate fi vindecată cu un tratament adecvat, care include adesea mastectomie.

Cancerul de sân și mastectomia au un impact psihologic mare asupra femeilor de toate vârstele, în special asupra pacientelor mai tinere. Acestea trec brusc printr-o serie de schimbări fizice și sentimente cărora nu știu cum să le facă față, așa că ar trebui încurajate să învețe să accepte noua imagine și să realizeze că își vor putea relua activitățile sociale, profesionale și familiale. Așadar, pentru a îmbunătăți aspectul estetic și a îmbunătăți starea emoțională, în mod firesc, după un diagnostic la fel de sever precum cancerul, specialiștii au dezvoltat proteze mamare. Realizate din silicon, pentru a imita cel mai bine forma, structura și elasticitatea sânilor naturali, implanturile mamare sunt cea mai bună soluție pentru a recăpăta armonia fizicului feminin și încrederea pierdută.

Pe lângă faptul că au o funcție estetică, medicii recomandă implanturile mamare și pentru a menține poziția corectă a coloanei vertebrale, care poate fi afectată de pierderea sânilor. Pentru că vin în diferite forme, se adaptează bine oricărei anatomii.

Ce înseamnă proteza de sân și când se folosește?

Dacă te-ai hotărât să nu faci reconstrucție mamară, poți opta pentru un implant mamar extern, care te va ajuta să îți îmbunătățești imaginea și încrederea, fără intervenție chirurgicală. Protezele externe sunt cea mai rapidă modalitate de a înlocui un sân îndepărtat și pot fi folosite atât în ​​sutiene, cât și în costume de baie. Desigur, femeile care au făcut o dublă mastectomie ar trebui să folosească ambele proteze. Pentru femeile care au suferit excizie locală, protezele parțiale sunt recomandate în aceste cazuri, fiind ideale pentru umplerea și mascarea suprafețelor neregulate postoperatorii.

Implanturile mamare sunt disponibile într-o varietate de forme, dimensiuni și materiale, inclusiv silicon natural, poliuretan, latex sau folie de burete. Unele proteze sunt mai grele, în timp ce altele sunt mai ușoare, în funcție de materialul folosit. Modelele din silicon sunt cele mai des folosite, deoarece arată mai realiste și se simt mai naturale la purtarea de zi cu zi.

Cum puteți intra în posesia unei proteze mamare?

Pentru a beneficia în mod gratuit de o proteză de sân și de accesoriul (sutien) decontate de CNAS, asiguratul, unul dintre membrii familiei, o persoană împuternicită legal sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la casa de asigurări de sănătate, însoţită de un document justificativ care atestă calitatea de asigurat, o copie după actul de identitate și scrisoarea medicală cu indicația de protezare externă emisă de medicul curant (chirurg sau oncolog). Pentru procurarea dispozitivului medical, asiguratul se adresează (în perioada de valabilitate a deciziei) unuia dintre furnizorii din lista furnizorilor aflați în contract cu casa județeană de asigurări de sănătate, cu următoarele documente: decizia emisă de Casa de Asigurări de Sănătate şi prescripţia medicală. Lista furnizorilor de dispozitive medicale este tipărită pe spatele deciziei primite de la Casa Județeană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.