Medicina viitorului se profilează din ce în ce mai clar, chiar în fața ochilor noștri, prin apariția unor tehnologii avansate, care schimbă de la o zi la alta, modul în care trăim și comunicăm. Una dintre ele este telemedicina, care facilitează accesul pacienților la servicii medicale esențiale și îmbunătățește calitatea vieții acestora.

Copiii cu diabet insulino-dependent din România pot fi de acum monitorizați permanent cu ajutorul tehnologiei performante, printr-un sistem de telemedicină unic în țară, care permite renunțarea la testele zilnice prin înțepătură, necesare pentru măsurarea glicemiei.

Ieri, 28 august, a fost lansată oficial o aplicație care utilizează inteligența artificială și algoritmii de tip ,,Machine Learning”, cu ajutorul căreia 200 de copii insulino-dependenţi și 28 de județe ale țării vor beneficia de monitorizare și tratament. Această tehnologie de ultimă oră va schimba radical viața copiilor, eliminând chinul fizic cauzat de înțepăturile pe care le trebuiau să le îndure zilnic prin metoda clasică de testare a nivelului de glicemie din sânge.

Procesul de implementare va fi supravegheat de un medic diabetolog, care va urmări optimizarea aplicației. Noul sistem este dezvoltat în cadrul primului Centru de telemedicină în diabetul pediatric din România. Sistemul de telemedicină oferă posibilitatea unei îngrijiri personalizate, în timp real, la distanță, indiferent de locul unde se află pacientul și medicul, transformând diabetul din povară în rutină.

Potrivit unui comunicat, noua aplicație este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România și a fost lansată printr-un proiect al Asociației Sprijin pentru Diabet, finanțat de Fundația Vodafone România, prin programul Connecting for Good, ediția 2018-2019.

Proiectul se adresează copiiilor cu diabet zaharat tip 1, cu vârste cuprinse între 1 si 14 ani, și își propune să îmbunătățească accesul copiilor cu diabet insulino-dependent la tehnologii inovatoare, redându-le independența și posibilitatea de a se integra mai ușor din punct de vedere social.

„Viitorul în medicină este aici, trebuie doar să ținem pasul cu el. În cadrul programului Connecting for Good, am pornit în anul 2015 cu introducerea senzorilor de glicemie și monitorizarea de la distanță a copiilor insulino-dependenți, un pas major în îngrijirea diabetului insulino-dependent pediatric. Am educat pacienți, părinți și medici în folosirea acestor dispozitive și sperăm ca rezultatele obținute și eforturile noastre să contribuie la aplicarea pe scară cât mai largă a acestui sistem de monitorizare și tratament, care să aducă îmbunătățirea calității vieții pentru cât mai mulți pacienți din întreaga țară”, a declarat Dr. Mihaela Vlăiculescu, Președintele Asociației Sprijin pentru Diabet.

Punerea în aplicare a acestui proiect, cât și dezvoltarea aplicației, a fost posibilă datorită donației de 414.000 de lei din partea Fundației Vodafone România, în cadrul unui program ce finanțează proiecte care folosesc tehnologia pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și a produce schimbări majore în societate.
În cazul de față, includerea inteligenței artificiale în tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica şi va spori performanţa procesului de calculare şi ajustare a dozelor de insulină pentru fiecare pacient.

„Utilizarea aplicației va permite ajustarea corectă, informată, personalizată și sigură a tratamentului insulinic pentru cei 200 de copii. Variabilele pe care le colectează sistemul, cum ar fi nivelul glicemiei, cantitatea de carbohidrați din alimentație, nivelul de activitate, sunt evaluate exact pentru determinarea cantității de insulină care trebuie administrată fiecărui pacient. Dincolo de siguranța pe care o aduce din punct de vedere al tratamentului, aplicația permite includerea în acest sistem a unui număr mare de pacienți”, a precizat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

Parteneriatul dintre Asociaţia Sprijin pentru Diabet și Fundația Vodafone România datează din anul 2015, până în acest moment sprijinul acordat pentru îngrijirea copiilor insulino-dependenți incluzând achiziţia a peste 140 de sisteme complete de monitorizare a glicemiei şi 20 de pompe de insulină wireless. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 2, 2 milioane de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.