Un bărbat tetraplegic a reușit să-și miște mâinile și picioarele, folosind un costum robotizat controlat de creier, au precizat cercetătorii, potrivit CNN.

Bărbatul de 28 de ani, din Lyon, Franța, cunoscut sub numele de Thibault, a rămas paralizat de la umeri în jos, după ce a căzut de la balcon, de la o înălțime de 12 metri. În urma accidentului, acesta și-a fracturat coloana vertebrală.

El putea să-și miște mușchii brațelor și încheietura mâinii și era capabil să manevreze un scaun rulant cu brațul stâng.

Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble, Franța, de la Centrul de cercetare biomedicală Clinatec și de la Centrul de cercetări CEA i-au implantat dispozitive de înregistrare pe suprafața creierului care controlează mișcarea.

Rețelele de electrozi au colectat semnalele creierului bărbatului și le-au transmis, printr-un algoritm de decodare, care a interpretat semnalele în mișcări și a transmis instrucțiuni unui exoschelet robotic.

Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul pentru a-i înțelege gândurile controlând un avatar – un personaj virtual – în cadrul unui joc video, reușind să-l facă să meargă și să atingă obiecte 2D și 3D.

Pe parcursul studiului, Thibault a acoperit un număr total de 145 de metri, cu 480 de pași, folosind avatarul, combinat cu videoul și exoscheletul, au spus cercetătorii în studiul publicat, vineri, în revista Lancet Neurology.

Thibault a afirmat că primii pași făcuți cu ajutorul costumului robotic l-au făcut să se simtă ca ,,primul om pe lună”.
Mișcările sale, în special mersul, sunt departe de a fi perfecte, iar costumul poate fi purtat doar în laborator deoarece cântărește 65 de kilograme și trebuie ancorat de tavan pentru a reduce riscul unei căderi.

,,Acest exoschelet este departe de a oferi autonomie. Nu are încă mișcări rapide și precise pentru a evita o căzătură, nimeni nu poate construi în acest moment așa ceva”, a declarat profesorul Alim-Louis Benabid, președintele Consiliului de administrație Clinatec.

Oamenii de știință au precizat că tehnologia este un tratament experimental deocamdată, dar, odată dezvoltat, ar putea avea potențialul de a îmbunătăți viața pacienților.

,,Nu pot să mă întorc acasă în exoschelet, dar am ajuns într-un punct în care pot merge. Merg când vreau și pot să mă opresc când doresc”, a spus Thibault.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.