Marea competiție globală a robotizării este în plină desfășurare, astfel că la fiecare 90 de angajați în industrie funcționează cel puțin un robot la nivel mondial, se arată într-un comunicat al INACO.

Potrivit sursei citate, Singapore continuă să fie cea mai competitivă și automatizată economie a lumii, cu un robot la fiecare 10 angajați în industrie. Pentru comparație, în industria românească funcționează un robot abia la 670 de angajați, de 8 ori mai puțin decât media UE.

,,Reziliența economiei noastre depinde în mod direct de capacitatea de folosire a roboților în industrie, de asimilarea noilor tehnologii și de generarea de soluții noi, de înțelegerea noilor realități. Mulți nu înțeleg ce se întâmplă, de ce industriile mari și banii mulți vin odată cu noile tehnologii. Oponenții noilor tehnologii pierd mult, iar cei săraci devin și mai săraci fără noile tehnologii prin îndatorare și prin slaba calitate a educației. În schimb, câștigătorii sunt deținătorii noilor tehnologii digitale și verzi, cu economii productive și angajați cu competențe digitale avansate care servesc rapid cererea pieței mondiale”, precizează președintele INACO, Andreea Paul.

Potrivit comunicatului, densitatea roboților în industrie a bătut un nou record mondial, cu 113 roboți la 10.000 de salariați în anul 2019, față de 99 de roboți în anul 2018, arată Federația Internațională de Robotică care a publicat ultimele date statistice oficiale în data de 27 ianuarie 2021.

În topul economiilor cele mai robotizate regăsim Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Germania, Suedia, Danemarca, Hong Kong, China Taipei, SUA, Belgia si Luxemburg (ambele pe locul 10).

,,Remarcabil este că 47% dintre roboții industriali operaționali la nivel global sunt produși în Japonia, unde roboții asamblează alți roboți. 38% dintre roboții industriali care funcționează în UE îi regăsim în fabricile nemțești. Germania este de departe cea mai robotizată economie a Uniunii Europene, cu 346 de roboți la 10.000 de angajați în industrie”, susțin reprezentanții INACO.

Potrivit sursei citate, în industriile robotizate numărul angajaților a crescut odată cu numărul de roboți introduși în lanțul de producție. Noile tehnologii vin cu oameni noi, educați să creeze și să interacționeze cu roboții și instrumentele digitale inteligente. Adaptarea la noile meserii este obligatorie pentru generațiile actuale, iar anticiparea tendințelor este obligatorie pentru decidenții publici și privați.

,,Tehnologia este astăzi adevăratul diferențiator de eficiență economică și socială, fie ea școlară, corporativă, instituțională, regională sau națională. Pandemia a întărit această realitate. Planul de Redresare și Rezilientă la care lucrează acum Guvernul României ar trebui să ia în serios această realitate pentru a da o șansă de revigorare industriilor românești, iar măsurile prevăzute în Strategia de Digitalizare a Educației – SmartEDU (aflată în dezbatere publică până în data de 15 februarie 2021) pentru introducerea laboratoarelor educaționale inteligente in școli, SmartLab dotate cu kituri robotice, ar trebui să prindă viață chiar din anul 2021 pentru a da o șansă tinerelor generații”, se mai menționează în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.