Autor: Anis Ali

Povestea lui Fan Taw, un tânăr din China care a reușit să își schimbe viața cu ajutorul unui robot care l-a pus din nou pe picioare

În momentul în care a întâlnit pe cineva cu dizabilități în orașul său care folosea o nouă tehnologie pe care nu o văzuse înainte și a aflat de la el care sunt avantajele ei, Fan Taw a decis să meargă la Beijing pentru a găsi oameni dispuși să dezvolte echipamentul care funcționează pe bază de inteligență artificială.

După un an de la cumpărarea lui, timp în care a exersat, Fan a găsit o mare diferență între acest aparat și între vechile dispozitive.                                                                         

,,Când nu puteam să merg în trecut, nu puteam face nimic. Aveam dificultăți cu majoritatea activităților pe care intenționam să le fac, apoi m-am ridicat încet și am început să capăt încredere. Am fost foarte fericit pentru că am reușit să realizez unele lucruri pe cont propriu”, a mărturisit Fan Taw.

Acest aparat a fost proiectat în așa fel încât să-i facă picioarele să se miște independent, fără niciun sprijin în timpul deplasarii. Odată cu trecerea timpului, situația economică i-a permis să ajungă să cumpere acel aparat, al cărui preț depășește 10.000 de Euro, dar mulți alții cu dizabilități în China și în lume nu sunt capabili să-l cumpere.

Prin urmare, specialiștii dintr-un centru de inginerie biomedicală lucrează pentru a găsi soluții tehnice și economice, pentru a-l face accesibil unui număr cât mai mare de persoane care au nevoie de acest dispozitiv.

În acest laborator al Centrului din Beijing pentru inovații în inginerie biomedicală și specializat în dezvoltarea exoscheleților, experții spun că au încorporat Inteligența Artificială.

Cu sistemul de control inteligent se urmărește dezvoltarea protezelor și rezolvarea problemelor medicale care nu s-au putut soluționa în trecut, chiar și cu tehnologiile moderne.

,,Pacienții cu cazuri ușoare se pot recupera cu ușurință în decurs de o săptămână sau două săptămâni de folosire a acestor roboți de mers. În ceea ce privește pacienții cu cazuri severe, li se cere să îi utilizeze o perioadă mai lungă. Am ajutat un pacient care era complet paralizat, să poată să meargă singur în trei luni”, a declarat Shuai Mi, directorul centrului de inovare în inginerie biomedicală.

Cei implicați în acest proiect consideră realizarea lor un salt înainte în istoria omenirii, care va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități, prin intermediul tehnologiile avansate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.