În fiecare an, pe 22 iulie, se celebrează Ziua Mondială a Creierului. Aproximativ 120 de organizații din întreaga lume participă la această inițiativă de creștere a conștientizării sănătății creierului.

Creierul uman este atât de complex, încât nu am reușit nici până azi să-i descifrăm pe deplin mecanismele de funcționare. Creierul ,,sculptează” nu numai cine suntem, ci și lumea pe care o experimentăm. Ne spune ce să vedem, ce să auzim și ce să spunem. Creierul stochează amintiri, atât dureroase, cât și plăcute.

Însă există mulți ,,inamici” ai creierului. Stresul este unul dintre ei. După cum arată multe studii, stresul cronic atrage după sine schimbări pe termen lung ale structurii şi funcţionării creierului.

Un biolog de la Universitatea de Stat din Louisiana a realizat un studiu de pionierat care ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine rolul dopaminei în ceea ce privește rezistența la stres la om, prin analizarea păsărilor sălbatice. Acest studiu ar putea duce la prevenirea și tratamentul sporit al tulburărilor legate de stress, menționează ScienceDaily.

Dopamina este o substanță chimică din creier care este importantă pentru învățare și memorie. Christine Lattin, profesor asistent la Departamentul de Științe Biologice și colegii ei, au realizat acest studiu al păsărilor sălbatice, care arată că dopamina este importantă în raspunsul la factorii de stres cronici.

Echipa de cercetare consideră că reacția la factorii de stres cronici ar ajuta eforturile de conservare a vieții sălbatice ca răspuns la elemente, precum distrugerea habitatelor, dezastrele naturale.

Prof. Christine Lattin, care este autorul principal al studiului, publicat în Nature’s Scientific Reports, a aplicat o tehnologie de imagistică biomedicală, numită tomografie cu emisie de pozitroni sau PET, folosită frecvent pe oameni, dar rareori pe animale salbatice, pentru a cuantifica receptorii de dopamină la vrăbii de casă.

,,Acest studiu este incitant pentru că este prima dată când scannările PET au fost folosite în mediul sălbatic pentru a cuantifica receptorii dopaminergici din creier. Dezvoltarea acestei tehnici a deschis calea pentru a putea scana animalele și a le elibera înapoi în salbăticie.Trebuie să știm cum aceste păsări sălbatice se confruntă cu factorii de stres și răspund la schimbările aduse mediului, astfel încât să putem înțelege cum să le protejăm cel mai bine”, a afirmat cercetătoarea.

În plus față de imagistica biomedicală, Lattin și colegii au monitorizat masa corporală, nivelurile de hormoni și comportamentul vrăbiilor, captive de peste patru săpamâni. Prin utilizarea scanărilor PET, aceștia au fost capabili să studieze modul în care stresul cauzat de captivitate a afectat păsările de-a lungul timpului.

Cercetătorii au descoperit că un tip de receptor de dopamină a scăzut în timp, pe perioada captivității, ceea ce sugerează că păsările au devenit mai puțin rezistente la stres în timp. Au mai sesizat comportamente legate de anxietate, scăderi ale masei corporale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.