Medicii italieni de la spitalul San Camillo-Forlanini din Roma au reușit, în premieră, să efectueze înlocuirea completă a mandibulei cu o proteză din titan. Pacientul supus acestei intervenții chirurgicale unice în lume  este un român, în vârstă de 20 de ani, cu tumoare agresivă, din cauza căreia nu mai putea mânca sau vorbi fără să aibă dureri insuportabile. Datorită protezei inovatoare, Ioan Cuc va putea duce din nou o viață normală.

Potrivit Rai News, intervenția este una istorică, pentru prima dată în lume medicii italieni au realizat înlocuirea completă a mandibulei cu o proteză inovatoare din titan, ce i-a redat tânărului de origine română speranța că va reveni la o viață normală.

„Mă simt mult mai bine acum, pot să mănânc singur mult mai ușor, iar când vorbesc nu mai am dureri”, a spus Ioan Cuc, tânărul român salvat de echipa condusă de medicul Bruno Pesuci, director al Secției Clinice de Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Spitalului San Camillo-Forlanini.

Ioan Cuc locuiește în Italia de mai mulți ani și suferă de o boală rară numită displazie fibroasă, un neoplasm benign, care s-a dovedit în cazul său extrem de agresiv. Boala determină dezvoltarea țesutului fibros anormal în locul osului normal. În timp, aceste „anomalii” cresc și se extind, slăbind țesutul osos din jur până acesta se rupe sau se deformează. Pe parcursul bolii, medicii au făcut mici rezecții pentru a încerca să oprească avansarea neoplasmului, dar fără success. Activități firești, precum mâncatul și vorbitul, deveniseră foarte dureroase pentru Ioan, care și-a petrecut o treime din viață cu această boală nemiloasă.

,,Cu timpul, însă, situația s-a înrăutățit… Abilitatea de a mesteca i-a fost grav afectată, iar durerile au apărut chiar și atunci când vorbea. Am început să facem rezecții mici, în speranța că vom stopa dezvoltarea bolii. Dar nu a fost cazul, așa că am început să ne gândim la soluții mai complexe”, a declarat profesorul Bruno Pesuci pentru sanitadomani.com.

Operația a devenit indispensabilă, așa că Ioan avea nevoie de o înlocuire totală a maxilarului. Anterior s-au efectuat doar operații de înlocuire parțială. Datorită colaborării cu tehnicieni și ingineri specialiști, echipa de medici de la San Camillo-Forlanini a creat o mandibulă din titan, după modelul mandibulei lui Ioan, apoi l-au operat poziționând în interiorul protezei un transplant de os prelevat de la un picior.

Intervenția a durat 12 ore și s-a încheiat cu succes, o intervenție chirurgicală excepțională de reconstrucție facială care îi oferă tânărului român șansa unei vieți normale.

,,Operația a durat 12 ore, dar succesul a fost total. Tânărul este acum capabil să mănânce normal și nu mai luptă cu dureri continue, având șansa la o viață de calitate”, notează sanitadomani.com.

Ioan va trebui să facă alte intervenții în lunile următoare pentru a avea dinți noi, și, în timp, și pentru a înlocui condilii mandibulari în caz de uzură, deoarece sunt deșurubabili. Dar primul pas important a fost făcut: acum Ioan poate înainta spre o viață nouă.

One Comment

  1. Brandl Aurelia

    Ce bine ca mai avem și știri de felul asta! Sănătate multa și refacere rapida, Ioan!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.