Infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) reprezintă o problemă de sănătate majoră la nivel mondial. Timp de aproape patru decenii, oamenii de știință au încercat să producă un vaccin eficient împotriva acestui virus de temut. Se pare că ei sunt cu un pas mai aproape de găsirea acestui vaccin.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Harvard a descoperit un vaccin experimental care a declanșat un răspuns imunitar la om și a protejat maimuțele împotriva infecției.

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 37 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu virusul HIV, cu apariția anuală de circa 1,8 milioane de noi cazuri. Aproximativ 35 de milioane au murit.

Dincolo de statistici, rămân oamenii. În ciuda progreselor în ceea ce privește tratamentul HIV, atât vaccinul anti-HIV, cât și vindecarea au rămas evazive. Profilaxia pre-expunere sau medicamentele antiretrovirale sunt eficente în prevenirea infecției cu HIV, dar, spre deosebire de vaccin, trebuie să fie luate în mod regulat, chiar și zilnic, pentru a preveni apariția virusului.

Producerea unui vaccin împotriva HIV s-a dovedit a fi o provocare uriașă pentru oamenii de știință, în mare parte pentru că există atât de multe tulpini ale virusului, dar și pentru că HIV se modifică rapid în scopul de a evita atacurile sistemului imunitar.

Încercările anterioare de a crea un vaccin anti-HIV au fost limitate la tulpini specifice ale virusului, din diferite regiuni ale lumii.
Cercetătorii au combinat fragmente din diverse virusuri HIV pentru a produce un vaccin ,,mozaic”, care să furnizeze o protecție mult mai bună împotriva numărului mare de tulpini ale virusului, ce cauzează SIDA.

În cadrul unui studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, oamenii de știință au testat diverse combinații ale vaccinului ,,mozaic” pe 393 de adulți sănătoși, fără HIV, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, din SUA, Rwanda, Uganda, Africa de Sud și Thailanda. Participanții au primit câte patru injecții fiecare pe parcursul a 48 de săptămâni.

Rezultatele studiului, publicate în revista medicală The Lancet pe 6 iulie, a arătat că vaccinul ,,mozaic” a reușit să declanșeze un răspuns imun anti-HIV la persoanele sănătoase. La acest nivel, vaccinul s-a dovedit a fi capabil să protejeze participanții de virusul mortal. La cinci dintre participanți s-au înregistrat efecte secundare, cum ar fi dureri de stomac, diaree, amețeală și dureri de spate.
Într-un studiu separat, același vaccin a oferit protecție de 67% contra infecţiei cu virusuri similare HIV la 72 de maimuțe rhesus.

,,Aceste rezultate reprezintă o piatră de hotar importantă”, a declarat Dan Barouch, profesor de medicină la Harvard Medical School și principalul autor al studiului.

,,Acest studiu demonstrează că mozaicul Ad26 prim, Ad26 plus gp140 amplifică răspunsurile imune fiabile induse de vaccinul candidat (contra) HIV în cazul oamenilor şi maimuţelor, cu magnitudine, cinetică, fenotip şi durabilitate comparabile”.

Cu toate acestea, Profesorul Barouch a subliniat că rezultatele trebuie interpretate cu prudență. Deși vaccinul a declanșat un răspuns imun la persoanele care l-au primit, nu este clar dacă acest lucru ar fi suficient pentru a lupta împotriva virusului și a preveni infecția.

,,Provocările în ceea ce priveşte dezvoltarea vaccinului HIV sunt fără precedent, iar capacitatea de a induce răspunsuri imune specifice HIV nu indică în mod obligatoriu faptul că vaccinul îi va proteja pe oameni de infecţia HIV”, a precizat el.

Pe baza rezultatelor obținute în faza I și faza II a testelor clince, cercetatorii vor testa ulterior tratamentul la 2600 de femei din Africa de Sud, care sunt expuse riscului de contaminare cu virusul HIV.

Acesta este al cincilea vaccin împotriva HIV, care va fi testat pentru a-i demonstra eficacitatea pe oameni în cei peste 35 de ani de pandemie HIV/SIDA.

Până acum doar unul, RV144, a reușit să furnizeze o oarecare protecție. RV144 a reușit să reducă riscul infecției cu HIV la voluntarii thailandezi cu 31%, dar efectul a fost considerat insuficient pentru ca medicamentul să fie pus în aplicare.

Noul vaccin anti-HIV ar putea revoluționa profilaxia și tratarea infecției cu acest insidios virus, oferindu-le speranță bolnavilor de SIDA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.