Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) informează persoanele cu dizabilități și aparținătorii acestora că în Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă s-a inclus prelungirea valabilității până la încetarea stării de urgență a certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap, eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, precum și a documentelor eliberate de autoritățile publice a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată.

,,În contextul măsurilor dispuse de autorități ca urmare a răspândirii COVID 19, pentru a limita cât mai mult expunerea persoanelor cu dizabilități și a preveni răspândirea acestuia, prin Decretul președintelui României nr. 195 din 16.03.2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României s-a stabilit, la art. 14 si art. 39 din Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă, prelungirea valabilității până la încetarea stării de urgență:

– a certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap precum și

– a documentelor eliberate de autoritățile publice a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată’’, se arată în notificarea ANDPDCA.

De semeni, ANDPDCA menționează pentru persoanele care nu au avut NICIODATĂ certificat de handicap, dar doresc să facă acest demers acum și nu poate fi amânat până la ieșirea din situația de urgență, personalul din DGASPC-uri este pregătit și, în funcție de județ sau sector, au fost stabilite metode flexibile pentru derularea procedurii de evaluare. Website-urile DGASPC-urilor sunt actualizate cu instrucțiuni.

Așadar, persoanele cu dizabilități și aparținătorii acestora sunt rugați să evite deplasările la sediile DGASPC.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.