Începând cu luna martie, Kayak Champions, un club sportiv de caiac-canoe pentru copii și adulți, a lansat un proiect de terapie prin sport, adresat persoanelor vulnerabile din București și zonele limitrofe. ,,Vâslește pentru viață!” urmărește să ofere cât mai multor persoane din categorii defavorizate ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante, în perfectă siguranță, într-o comunitate cu valori similare, informează Kayak Champions.

Potrivit sursei citate, participarea la activități sportive comunitare poate ajuta la reducerea stigmatizării și a discriminării asociate cu dizabilitățile sau cu alte forme de vulnerabilitate. Beneficiile sunt multiple la nivel fizic, psihic și mental și includ creșterea stimei de sine, dar și a motivației de a stabili și urmări obiective legate de starea de sănătate. Nu în ultimul rând, persoanele vulnerabile dobândesc abilități sociale vitale, își dezvoltă independența și învață să comunice eficient în echipă.

Vâslitul în caiac sau în barca dragon este un mijloc excelent de incluziune socială și terapie pentru categorii defavorizate, precum persoanele cu handicap locomotor, copiii din centrele de plasament, supraviețuitori ai cancerului, nevăzătorii, copiii și tinerii cu sindrom Down. Ne adresăm persoanelor interesate de mișcare în aer liber, de învățarea unor abilități noi și care doresc să socializeze într-un context deschis și nediscriminant”, explică Marian Baban, președintele Kayak Champions, Maestru Emerit al Sportului.

Participarea la activități este gratuită pentru toate persoanele vulnerabile, în limita numărului de locuri disponibile și în funcție de program. Antrenamentele se desfășoară la sediul clubului, pe lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3, București, precizează clubul citat. 

Beneficiarii pot vâsli în caiac simplu sau dublu, sau pot forma o echipă de dragon boat. Persoanele vulnerabile trebuie să aducă o adeverință medicală care atestă faptul că sunt apți pentru acest sport. Participanții vor fi instruiți de antrenorii clubului și supravegheați pe toată durata activității sportive. În funcție de caz, pot primi și un partener cu experiență pe toată durata antrenamentului, pentru siguranță.

Echipa de proiect este formată din traineri specializati, psihologi și alți specialiști care oferă suport în funcție de nevoile speciale ale persoanelor participante la activitate.

,,Există numeroase studii care arată că mișcarea repetitivă cu partea superioară a corpului ajută la prevenirea și managementul limfedemului, o complicație frecventă în oncologie. Inspirați de poveștile de succes ale comunităților de supraviețuitoare de cancer din toată lumea, în 2020 ne-am decis să adăugăm și dezvoltăm serviciile oferite de club, adăugând și disciplina dragon boat. Extinderea către mai multe categorii de persoane vulnerabile a venit natural, pe fondul cererii crescute și a rezultatelor benefice observate de către participanții la antrenamente.

Acordăm o atenție sporită femeilor, deoarece au un grad mai mare de vulnerabilitate –, 93% dintre femeile cu dizabilități nu practică niciun sport, iar femeile reprezintă doar o treime din sportivii cu dizabilități participanți la competițiile internaționale. Este momentul să schimbăm aceste statistici!“, adaugă Cristina Baban, antrenor dragon boat în cadrul Kayak Champions.

Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare, ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Caiacul este un sport care dezvoltă echilibrul, forţa, îndemânarea, capacitatea de efort şi atenţia distributivă. Dragon Boat este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboşar şi ghidate de un cârmaci. De asemenea, este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forţa, îndemânarea, sincronizarea şi atenţia distributivă.

Pentru mai multe detalii despre program sau pentru a înscrie persoane vulnerabile în proiect, puteţi  trimite un e-mail la contact@kayakchampions.ro.

Despre Kayak Champions

Înfiinţat în anul 2017, Kayak Champions este primul club sportiv de caiac-canoe din Bucureşti care se adresează în egală măsură copiilor şi adulţilor.

Sub îndrumarea unor antrenori calificaţi, cu experienţă internaţională, se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competiţional. Este vorba despre caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar şi caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau dragon boat.

Clubul a organizat numeroase evenimente sportive, printre care cantonamentul de pregătire al echipei naţionale de caiac-canoe care a participat  în anul 2018 la Youth Olympic Games, primul meci internaţional de caiac polo din România, susţinut în compania echipei Marii Britanii, Turneul internaţional de caiac polo Bucureşti 2019, în compania echipei Israelului, Cupa Titan și Cupa Danubius. Kayak Champions organizează şi singura competiţie de caiac-canoe din Bucureşti, destinată în exclusivitate sporitivilor amatori: Kayak Challenge Family & Friends.

Clubul îşi propune să dezvolte comunitatea practicanţilor de caiac-canoe din Bucureşti, să încurajeze adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi practicarea sportului pentru persoanele vulnerabile, promovând o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător.

Mai multe detalii aici: https://www.kayakchampions.ro/index.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.