Orice persoană are dreptul să se bucure de șanse egale și de o viață cât mai independentă, indiferent de dizabilitatea pe care o are, iar implicarea face diferența. Pornind de la această idee, Kaufland România a lansat Acessibility Hackaton, primul hackathon social creat pentru a ajuta la o mai bună integrare a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Câștigătoarea competiției a fost Vocalio, aplicația mobilă concepută de echipa Needs Assistance, cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor cu deficiență de vorbire și auz, ajutându-le astfel să comunice mai ușor cu cei din jur. Aplicația se bazează pe selectarea unor imagini sau cuvinte care transmit în mod vizual și auditiv ceea ce utilizatorul nu poate să spună interlocutorului.

Aplicația Vocalio poate fi descărcată începând de miercuri, 14 iulie, din Google Play, urmând să fie disponibilă, în curând, şi în App Store, pentru utilizatorii de iOS.

Tehnologia și dorința de a ajuta alți oameni ne-au adus împreună. Comunicarea este un aspect foarte important în viețile noastre, de aceea ne-am decis să creăm o aplicație mobilă care ajută oamenii cu dizabilități de vorbire să comunice mai ușor”, au declarat membrii echipei Needs Assistance.

La nivelul funcționalităților principale, Vocalio permite transformarea discursului vorbit în text, redarea audio a expresiilor predefinite, fiind totodată programată să sugereze expresii bazate pe geolocație. De asemenea, aplicația mobilă a fost prevăzută cu un design intuitiv, fiind astfel foarte ușor de folosit.

La nivelul implementărilor viitoare, aplicația va pune la dispoziție și un conținut audio personalizat în funcție de profilul utilizatorului și de geolocație, un marketplace pentru expresii uzuale și o serie de alerte.

Ne dorim ca aplicația să le fie de ajutor utilizatorilor noștri și avem în plan să implementăm activ feedbackul acestora. Momentan, aplicația este destul de simplă, accentul fiind pus pe calitate, mai exact pe anumite puncte cheie, precum designul intuitiv și modul conversațional. Avem planuri mari pentru viitor cu această soluție după ce va fi validată de către utilizatori”, au adăugat dezvoltatorii.

Prima ediție a Accessibility Hackathon, organizată de Kaufland România, a avut parte de rezultate promițătoare care au arătat că există un interes crescut pentru astfel de acțiuni. Astfel, 15 echipe și-au prezentat în fața juriului soluțiile la care au lucrat timp de o lună, idei menite să ajute, în mod real, persoanele cu dizabilități la locul de muncă sau în procesul de aplicare. Premiul cel mare a constat în 16.000 de dolari. În afara marelui câștigător – echipa Needs Assistance, jurații au decis acordarea unor mențiuni speciale echipelor Tuatara, Accesi Bot, S.P.N. și Robo Medical.

Kaufland demarează constant acțiuni în ceea ce privește diversitatea, printre care se numără lansarea programului A.C.C.E.S. (Angajare de Candidați cu Cerințe și Evoluții Speciale), în urma cărora peste 350 de persoane cu dizabilități s-au alăturat echipei, fiind parte din povestea Kaufland.

„Stă în puterea noastră ca angajatori să creăm premisele pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă o viață profesională în adevăratul sens al cuvântului, să se integreze în echipe și să fie recunoscute pentru valoarea pe care o aduc în companie”, a declarat Adina Teleucă, Employer Branding Coordinator, Kaufland România. „Tocmai de aceea, ne-am dorit să venim în sprijinul acestora, prin intermediul unei competiții în premieră pentru noi, prin care să găsim soluții inovatoare care să îi ajute în integrarea pe piața muncii”, continuă aceasta.  

Vocalio, aplicația câștigătoare, nu include reclame și este furnizată în întregime în mod gratuit utilizatorilor. Mare parte din componentele aplicației pot fi folosite fără conexiune la internet, oferind astfel beneficiul de a putea fi utilizată oriunde și oricând.

Incluziunea și diversitatea sunt elemente fundamentale pentru aplicația Vocalio.

„Lucrurile nu stau bine la noi, avem un număr de aproximativ 80.000 de persoane cu deficiențe de vorbire sau auz, iar problema pe care noi am remarcat-o aici este incluziunea acestora pe piața muncii, între 5 și 12%, ceea ce este foarte puțin, iar de aici noi am pornit în căutarea unei soluții care să-i ajute pe acești oameni să le fie mult mai ușor la locul de muncă. Noi încercăm să-i ajutăm în viața de zi cu zi, aplicația le facilitează comunicarea cu colegii de muncă sau cu potențialii clienți. În momentul acesta, aplicația este disponibilă în limba română, engleză și spaniolă”, susține Costin Valeriu Costea, co-fondator al aplicației.

Linkul de descărcare a aplicației Vocalio:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vocalio.app

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.