Persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces.

Săptămâna trecută, a fost semnat Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Muncii, pentru aprobarea procedurii de acordare a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, informează online.psd.ro.

Subvențiile pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces vor fi acordate din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU)

Activitățile cuprind și acordarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces persoanelor cu dizabilități beneficiare de servicii de informare și consiliere profesională, mediere și formare profesională.

Subvenția se va acorda sub forma unui voucher tipărit de Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, care va fi distribuit de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap și a recomandării medicului specialist.

,,Intenționăm ca, împreună cu Ministerul Educației și Ministerul Fondurilor Europene, să extindem subvenționarea achiziționării de tehnologii asistive și pentru elevii cu dizabilități, astfel încât procesul de învățare pentru acești copii să fie ușurat, iar ei să fie integrați cât mai ușor în societate.

Vorbim de tehnologie modernă, spre exemplu programe software și scannere, cu ajutorul cărora computerele le pot scana și citi nevăzătorilor, fotolii rulante electrice personalizate pentru persoane cu handicap locomotor, proteze inteligente pentru cei cu amputații sau aparate auditive performante pentru persoanele care au deficiențe de auz.

Săptămâna viitoare, după finalizarea procedurii de transparență, voi semna și Ordinul care elimină obligația de revizuire periodică, la termen de 2 ani, a încadrării în grad și tip de handicap, pentru persoanele care au suferit amputații. Concret, aceste persoane nu vor mai fi nevoite să se prezinte periodic la comisiile de evaluare’’, subliniază ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit comunicatului.

Consiliul Național al Dizabilității a demarat acțiunea de informare cu privire la procedura de intrare în posesia subvenției. Revenim cu informațiile oficiale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.