Persoanele cu dizabilități, aflate în căutarea unui loc de muncă, pot folosi voucherele pentru tehnologia asistivă și pentru achiziția de accesorii. În plus, a fost aprobat recent și ordinul care permite achiziția de două dispozitive, în cazul unor deficiențe bilaterale, anunță Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).

Voucherele au o valoare de aproximativ 5.000 de euro şi sunt disponibile graţie unui proiect implementat de ANDPDCA, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (,,Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”).

Potrivit Ordinului nr. 103/2021, în situaţia deficienţelor bilaterale, voucherul poate fi utilizat pentru achiziţionarea a două produse asistive prevăzute în Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu menţiunea ca produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces.

De asemenea, produsele asistive auditive şi de mers pot fi însoţite, după caz, de accesoriile acestora, aşa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiţia ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.

Persoanele care pot beneficia de tehnologia asistivă sunt persoanele care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, care sunt în căutarea unui loc de muncă și nu sunt angajate în prezent, precum și persoanele în vârsta de muncă (18-65 ani).

Pentru a beneficia de aceste vouchere, persoanele cu dizabilități, care îndeplinesc condițiile enumerate, trebuie să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) cu următoarele documente: carte de identitate; adeverinţă medicală; ultimul document ce atestă studiile absolvite.

AJOFM va înregistra persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi acordă servicii de informare, consiliere şi mediere. Persoana cu dizabilităţi semnează Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi participă la minimum două activităţi asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).

Apoi, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția generală de asistență socială și protecția copilului (DGASPC), unde depune următoarele documente: cerere pentru acordarea voucherului, certificat de încadrare în grad de handicap şi Anexa acestuia (copii), recomandarea medicului specialist privind tipul de  tehnologie de acces sau dispozitivul asistativ de care are nevoie, acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă asigurate de AJOFM, însoţit de Planul individual (copie) și angajamentul că nu înstrăinează produsul ce urmează să fie achiziționat.

Formularele puse la dispoziție de ANDPDCA pot fi descărcate de aici

DGASPC transmite ANDPDCA centralizatorul cu cererile depuse, iar autoritatea transmite DGASPC voucherele nominale tipărite, persoana cu dizabilităţi ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă şi primeşte produsul din Lista cu produse.

,,În perioada 23 mai 2019 – 28 februarie 2021, 679 de  persoane au fost incluse în grupul ţintă şi au beneficiat de sprijin (servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională). De asemenea, au fost eliberate 210 vouchere. 375 de persoane au fost angajate în muncă, dintre care 83 persoane cu dizabilități, pentru care se finanţează subvenţii conform art. 80 şi art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”, precizează ANDPDCA.

Potrivit sursei citate, până acum, 16 furnizori au fost incluși în lista furnizorilor/producătorilor de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces. Lista este disponibilă pe site-ul ANDPDCA

Data de finalizare a proiectului este 23 mai 2022. Valoarea totală a proiectului se ridică la 111,9 milioane lei, din care 94,55 milioane lei cofinanţare UE.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.