Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, anunţă că a încărcat, vineri, 26 august 2022, o nouă tranşă de 250 de lei pe cardurile sociale oferite prin programul ,,Sprijiin pentru România”. Valoarea totală a tranşei II se ridică la aproape 600 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al MIPE, au fost efectuate plăţile aferente tranşei II din ajutorul de 1.000 de lei, oferit prin programul ,,Sprijin pentru România”.

Cele patru tranşe a 250 de lei se oferă o dată la două luni, până la finalul acestui an.

„După eforturi susținute din partea echipei și o analiză riguroasă asupra a tot ce a însemnat prima tranșă, iată că reușim să livrăm cei 250 de lei aferenți tranșei II mai repede decât anunțasem. Astăzi am efectuat plățile pentru cei care au carduri deja și sunt în continuare eligibili. În total, această tranșă va ajunge la aproximativ 2,4 milioane de români și se ridică la aproape 600 de milioane de lei, bani europeni pentru alimente și mese calde. Așadar, de săptămâna viitoare beneficiarii vor putea utiliza suma. Zilele acestea ne coordonăm cu reprezentanții emitenților de carduri și ai Poștei pentru ca și noii beneficiari eligibili să aibă cardurile cât mai repede posibil”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Conform Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, vineri, s-a efectuat încărcarea pentru beneficiarii care au intrat în posesia cardurilor. În continuare, până la jumătatea lunii septembrie se vor emite şi distribui cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili după momentul acordării primei tranşe sau care au fost omişi din aceasta, însumând aproximativ 91.000 de persoane. Pentru aceştia, încărcarea aferentă tranşei II se va face până la 23 septembrie. O posibilă excepţie ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării reprezentanţilor Companiei Naţionale Poşta Română, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin,

MIPE a precizat că persoanele care nu sunt sigure că se află pe lista beneficarilor eligibili trebuie să se adreseze Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, instituţia responsabilă pentru întocmirea listelor. Informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate pot fi solicitate Poştei Române.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

,,După cum știți, oferim 1.000 de lei pentru fiecare beneficiar eligibil, în IV tranșe a câte 250 de lei. Mai departe, purtăm discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru ca programul să fie prelungit până în 2027. În final, apelez la responsabilitatea beneficiarilor că sprijinul va fi folosit în scopul pentru care este acordat, adică să cumpere mâncare, nu alcool sau tutun, pentru a nu fi obligați să mai blocăm carduri”, a mai menționat Marcel Boloș.

Beneficiază de sprijin material sub formă de tichetele sociale, emise pe suport electronic, următoarele categorii de persoane și familii:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Emitenților de carduri le-au fost alocate județele, astfel:

Sodexo: Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Călărași, Hunedoara, Timiș.

UP Romania: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea.

Edenred: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii, beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt Edenred: 021 301 33 03, Sodexo: 021 204 46 64, UP România: 0374 66 22 73.

Lista cu magazinele unde pot fi utilizate cardurile sunt:

Rețea magazine afiliate Sodexo – actualizare 9 august 2022

Rețea magazine afiliate Up Romania – actualizare 16 august 2022

Rețea magazine afiliate Edenred – actualizare 29 august 2022

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.