Forumul european pentru persoanele cu dizabilități (EDF), în colaborare cu Consiliul Național al Dizabilității din Slovenia, a organizat luni, 15 noiembrie 2021, webinarul „Drepturile dumneavoastră în UE”. Evenimentul a avut drept scop lansarea versiunii actualizate a ghidului EDF „Drepturile dumneavoastră în UE”.

Webinarul a fost accesibil prin interpretarea în limbajul semnelor și a subtitrării. Consiliul Național al Dizabilității din România a fost reprezentat la acest webinar de Lavinia Elena Niculicea.

La webinar au luat cuvântul Pat Clarke, vicepreședinte al EDF, Goran Kustura, secretarul general al Consiliului Național al Dizabilității din Slovenia, Marine Uldry, ofițer pentru drepturile omului în cadrul EDF, Haydn Hammersley, ofițer EDF pentru politici sociale, Mher Hakobyan, ofițer EDF responsabil cu accesibilitatea, Marie Denninghaus, coordonator EDF în materie de politici și Loredanan Dicsi, ofițer EDF de comunicare.

În cadrul webinarului, s-au prezentat informații cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități în conformitate cu UE, cu accent pe ocuparea forței de muncă și solicitarea de despăgubiri. Alte subiecte abordate au fost: fondurile structurale, accesibilitatea, drepturile pasagerilor și libertatea de mișcare, precum și programele pentru tineret.

Ghidul EDF „Drepturile dumneavoastră în UE” se află la cea de-a treia ediție, fiind publicat în octombrie 2021. Este disponibil în versiunea Ușor de citit, precum și în limbile engleză, franceză, spaniolă, portugheză, slovacă și greacă.

Prezentul ghid are scopul de a arăta modul în care UE garantează drepturile persoanelor cu dizabilități. De asemenea, el vă va ajuta să înțelegeți modul în care funcționează UE, istoria și evoluția drepturilor persoanelor cu dizabilități în UE și drepturile pe care le aveți în conformitate cu legislația UE. Atunci când drepturile vă sunt încălcate sau doriți mai multe informații, ghidul oferă o listă a agențiilor la care vă puteți adresa. În final, acest ghid explică provocările care persistă pentru persoanele cu dizabilități.

În cadrul webinarului, Haydn Hammersley a vorbit despre Directiva Consiliului nr. 78/2000 de creare a unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă. Aceasta este o directivă UE, ceea ce înseamnă că nu este în mod direct o lege care se aplică în statele membre UE. În schimb, ea descrie legislația națională și standardele minime care trebuie să se aplice pentru a proteja oamenii împotriva discriminării în ceea ce privește angajarea.

Haydn Hammersley a explicat că angajatorul este obligat să asigure amenajări corespunzătoare (adaptări adecvate persoanelor cu dizabilități la locul de muncă), ceea ce presupune eliminarea barierelor fizice prin instalarea rampelor, facilitarea accesului angajaților cu deficiențe de vedere la informații sau modificarea programului de lucru pentru a fi adaptat la nevoile persoanelor cu dizabilități. Faptul de a nu asigura amenajările corespunzătoare constituie discriminare.

,,În scopul garantării respectării principiului egalității de tratament față de persoanele cu handicap, sunt prevăzute amenajări corespunzătoare. Aceasta înseamnă că angajatorul ia măsuri corespunzătoare, în funcție de nevoi, într-o situație concretă, pentru a permite unei persoane cu handicap să aibă acces la un loc de muncă, să îl exercite sau să avanseze, sau să aibă acces la formare, cu condiția ca aceste măsuri să nu presupună o sarcină disproporționată pentru angajator, prevede articolul 5 din Directiva nr. 78/2000.

În ghidul „Drepturile dumneavoastră în UE” se arată că persoanele cu dizabilităţi au dreptul la asistenţă atunci când călătoresc cu avionul, cu trenul, cu barca sau cu autobuzul. Au dreptul la acest ajutor în mod gratuit. Este mai bine dacă persoanele cu dizabilităţi solicită asistenţă din timp, astfel încât aceasta să fie disponibilă atunci când au nevoie de ea.

În finalul ghidului, se precizează că Uniunea Europeană ar trebui să asculte persoanele cu dizabilități și organizațiile lor, să se asigure că toate persoanele cu dizabilități se bucură de drepturile lor și au acces la îngrijire medicală, locuri de muncă, școli și alte lucruri, să se asigure că mijlocacele de transport sunt accesibile, astfel încât persoanele cu dizabilități să poată călători oriunde doresc fără probleme, să se asigure că banii europeni sunt cheltuiți pe lucruri care sunt accesibile și pentru persoanele cu dizabilități, să înțeleagă impactul mare pe care l-a avut pandemia de COVID-19 asupra persoanelor cu dizabilități și să se asigure că toate deciziile luate țin cont și de nevoile lor.

Versiunea actualizată a ghidului „Drepturile dumneavoastră în UE” este disponibilă pe site-ul EDF: https://www.edf-feph.org/publications/your-rights-in-the-european-union-2021-booklet/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.