În data de 21 mai 2019, a avut loc webinarul ,,Noul Standard European privind Designul adaptat tuturor”. ANEC, organizația pentru consumatori în domeniul standardizării, împreună cu EDF, Forumul european pentru persoanele cu handicap, au organizat acest webinar pentru a prezenta noul standard european, precum și acțiunile generale solicitate de Mandatul 473 al Comisiei Europene, vizând integrarea designului adaptat tuturor și accesibilitatea în ceea ce privește standardizarea europeană.

Consiliul Național al Dizabilității din România a fost reprezentat la webinar de Lavinia Elena Niculicea.

De asemenea, webinarul a explorat relația dintre acest standard european și legislația UE, cum ar fi achizițiile publice și Actul european privind accesibilitatea, adoptat recent.

În luna martie, organizația europeană de standardizare (CEN) a publicat standardul european EN 17161 ,,Design adaptat tuturor” – accesibilitate ca urmare a conceptului ,,Design for All” pentru produse, bunuri și servicii – extinderea gamei de utilizatori”. În conformitate cu acest standard, organizațiile și întreprinderile vor avea cerințe și recomandări concrete pentru a încorpora produse și servicii accesibile pe plan intern și care au ca rezultat produse accesibile tuturor – conceptul ,, Design adaptat tuturor”. Acest standard va ajuta organizația să ia în considerare cât mai mult posibil nevoile, capacitățile și preferințele utilizatorilor, astfel încât persoanele cu dizabilități și persoanele cu limitări funcționale (cum ar fi persoanele în vârstă) să aibă acces la produse și servicii, în condiții egale cu ceilalți.

Conceptul ,,Design adaptat tuturor” înseamnă proiectare pentru diversitate umană, incluziune și egalitate. Scopul său este de a permite utilizarea maximă, a produselor, bunurilor și serviciilor.

În contextul Mandatului 473, accesibilitatea reprezintă ,, măsura în care produsele, sistemele, serviciile, mediile sau facilitățile pot fi folosite de către persoane dintr-o populație cu cea mai largă gamă de caracteristici și capacități, pentru a atinge un obiectiv specific într-un context specific de utilizare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.