Zilele europene ale persoanelor cu dizabilități, desfășurate în perioada 4-5 decembrie 2017, au reunit sute de persoane cu handicap și a fost o ocazie de a sărbători diversitatea și incluziunea socială, informează Forumul European al Dizabilității (EDF).

Consiliul Național al Dizabilității a fost reprezentat la Zilele europene ale persoanelor cu dizabilități de către Tudorel Tupiluși, președintele Asociației Nevăzătorilor din România.

Ca în fiecare an, în jurul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități (3 decembrie), Comisia Europeană și EDF au organizat o conferință, la Bruxelles. În cadrul acestei reuniuni, persoanele cu dizabilități au discutat cetățenia, participarea politică, dezvoltarea durabilă și accesibilitatea urbană cu Comisia Europeană, membrii Parlamentului European, Consiliul, autoritățile publice și cu alte părți interesate și experți.

În deschiderea conferinței, Michel Servoz, directorul general al Comisiei Europene, a vorbit despre inegalitățile care persistă încă în Europa, oferind exemplul ratei ridicate a șomajului în rândul persoanelor cu handicap.

,,Rata de ocupare a forței de muncă în rândul persoanelor cu handicap este de doar 48%, iar doar 28% dintre persoanele cu dizabilități au terminat învățământul terțiar. Acest decalaj este imens și nu este acceptabil”, a afirmat el.

,,A fi cetățean înseamnă a-ți putea exercita drepturile, a fi parte a societății și a nu fi în colțul acesteia. Și pentru asta luptăm „, a declarat președintele EDF, Yannis Vardakastanis.

De asemenea, el a făcut referire la Pilonul European al Drepturilor Sociale (Pilonul Social) ca instrument al Uniunii Europene (UE) de a-și îndeplini angajamentul față de Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD ONU).

,,CRPD abordează toate nivelurile și domeniile de elaborare a politicilor. Prin urmare, UE ar trebui să adopte o strategie europeană 2020-2030 cuprinzătoare și globală privind persoanele cu handicap, pentru a face din CRPD o realitate în Europa, cu implicarea activă a acestora. Strategia ar trebui integrată în viitorul cadru financiar multianual al UE pentru a asigura fonduri adecvate pentru punerea sa în aplicare”, a adăugat Yannis Vardakastanis.

Primul grup al conferinței a discutat despre ceea ce face UE pentru persoanele cu handicap. Membru al Comitetului Executiv al EDF, Rodolfo Cattani, a vorbit despre sistemele eficiente de protecție socială și inițiativele de reducere a inegalității din cadrul Pilonului Social, iar Thorkild Olesen, Președintele Organizațiilor Persoanelor cu Handicap din Danemarca, a prezentat legăturile dintre drepturile persoanelor cu handicap și Obiectivele dezvoltării durabile.

Ciara O’Brien, președintele Comitetului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a raportat progresul țărilor în atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru persoanele cu handicap. Ea a spus că Consiliul va continua să depună eforturi pentru a se asigura că UE semnează protocolul opțional la CRPD.

Participarea politică și dreptul la vot reprezintă o componentă crucială a cetățeniei și a democrației. Astăzi, în Europa, sute de mii de persoane cu handicap sunt excluse de la acest drept din cauza impedimentelor legale, a barierelor din calea accesibilității sau a altor obstacole. Pe măsură ce ne apropiem de alegerile europene din 2019, acest subiect a fost în centrul discuțiilor din cadrul respectivului eveniment.

,,Participarea la viața politică nu este un lux pentru persoanele cu dizabilități. Este un drept fundamental și o condiție prealabilă care permite oamenilor să-și exercite propria autonomie”, a declarat Albert Prevos, membru al Comitetului Executiv al EDF.

Președintele Uniunii Europene a persoanelor oarbe şi surde, Sanja Tarczay, și David Clarke, cu sindrom Down, având calitatea de autoreprezentanți, și-au împărtășit experiențele cu privire la această problemă. Ambii au denunțat barierele din calea dreptului la vot și au cerut UE și statelor sale membre să ia măsuri pentru a permite persoanelor cu dizabilități să voteze și să participe la viața politică.

În plus, exemple bune de spații publice accesibile și de orașe inteligente au fost prezentate de către orașele Luxemburg și Lugo, în timpul conferinței. Acestea au demonstrat cum este posibilă mobilizarea resurselor pentru a îmbunătăți serviciile publice și pentru a le face cu adevărat inclusive.

Participanții au discutat despre modul în care orașele pot lua în considerare handicapul. Nadia Hadad, membru al Consiliului de Administrație al Rețelei Europene pentru Viață Independentă (ENIL), a solicitat accesibilitatea și designul universal ca condiții pentru includerea persoanelor cu dizabilități în societate.

În încheierea evenimentului, au fost discutate prioritățile viitoare pentru munca comună. Președinția bulgară a Consiliului UE a confirmat că printre prioritățile sale va fi promovarea incluziunii persoanelor cu handicap ca membri cu drepturi depline ai societății. Vicepreședintele EDF, Pat Clarke, a încheiat evenimentul, invitând toți reprezentanții instituțiilor europene să continue să colaboreze cu persoanele cu dizabilități, pentru a elimina barierele care împiedică participarea lor deplină în cadrul societății.

Un moment important al conferinței a fost Ceremonia Premiului ,,Access City”, în a doua zi. Acesta este premiul european care recompensează orașele pentru eforturile lor de a deveni accesibile tuturor. Premiile au fost acordate reprezentanților orașelor câștigătoare de către comisarul european Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, și vicepreședinta EDF, Ana Peláez. De asemenea, comisarul a adresat felicitări celor de la EDF pentru cea de-a 20-a aniversare.

Câștigătorul premiului ,,Access City” 2018 este orașul Lyon din Franța. Premiul II a fost acordat capitalei Sloveniei, Ljubljana, iar premiul III i-a revenit orașului Luxemburg.

O mențiune specială privind accesibilitatea în așezările istorice a fost acordată orașului Viborg (Danemarca).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.