La 13 iunie este celebrată, anual, Ziua internațională de conștientizare a albinismului, în urma deciziei Adunării Generale a ONU din 18 decembrie 2014.

Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU a adoptat o rezoluţie în 2013, prin care se solicită prevenirea atacurilor şi discriminării împotriva persoanelor cu albinism. În plus, ca răspuns la apelul organizaţiilor societăţii civile care militau pentru considerarea persoanelor cu albinism drept un grup cu nevoi specifice şi care necesită o atenţie specială, la 26 martie 2015, Consiliul a creat mandatul Expertului Independent privind exercitarea drepturilor omului de către persoanele cu albinism.

Potrivit site-ului Organizației Națiunilor Unite, persoanele cu albinism se confruntă cu multiple forme de discriminare pe mapamond. Albinismul este încă profund neînţeles atât la nivel social, cât şi medical. Înfăţişarea persoanelor cu albinism reprezintă adesea motivul unor credinţe eronate şi al unor mituri influenţate de superstiţii, care determină marginalizarea sau excluziunea socială şi conduce la stigmatizare şi discriminare.

În unele comunităţi, credinţele eronate şi miturile, influenţate de superstiţie, supun siguranţa şi vieţile persoanelor cu albinism unui risc constant. Aceste credinţe şi mituri sunt transmise de sute de ani şi sunt prezente în atitudini culturale şi practici din întreaga lume. Discriminarea şi violenţa împotriva persoanelor cu albinism afectează în mare parte copiii, persoanele vârstnice şi femeile.

Tema anului 2020 pentru Ziua internațională de conștientizare a albinismului este „Made To Shine” – ,,Făcut să strălucești”. Tema a fost aleasă pentru a sărbători realizările și succesele persoanelor cu albinism din întreaga lume.

De asemenea, reprexintă un apel la solidaritate față de persoanele cu albinism, care continuă să sufere toate tipurile de încălcări ale drepturilor omului. În ultima periodă, în unele țări, persoanele cu albinism au fost numite „Corona” sau „COVID-19”. Uciderile, atacurile, hărțuirea, stigmatizarea și discriminarea continuă împotriva persoanelor cu albinism. Cu toate acestea, în ciuda acestor practici oribile, persoanele cu albinism continuă să depășească obstacolele și să facă față nedreptăților.

Albinismul reprezintă o afecțiune genetică, moştenită de la ambii părinţi, care se caracterizează prin absența parțială sau totală a melaninei, pigment natural ce determină culoarea pielii, părului și a ochilor. Lipsa pigmentului melanină din firul de păr, pielea sau ochii persoanelor cu albinism determină o sensibilitate la expunerea la soare, care poate conduce la cancer de piele şi afecţiuni grave de vedere,  precum miopie, fotofobie (sensibilitate la lumină), ambliopie (,,ochi leneș”), miopie, strabism, astigmatism (vedere încețoșată), nistagmus (ochii se mișcă necontrolat dintr-o parte în alta, cauzând vedere redusă) ș.a. Momentan nu există tratament pentru această afecțiune.

Boala nu afectează intelectul, însă pacienții pot prezenta tulburări psiho-sociale.

Albinismul afectează oameni din orice colţ al lumii, indiferent de etnie sau gen. Statisticile arată că 1 din 5.000 de oameni din Africa Subsahariană şi 1 din 17.000 până la 20.000 de persoane din Europa şi America de Nord are albinism.

Așadar, pe 13 iunie, să răspundem apelului de a fi alături de oamenii cu albinism din întreaga lume, în lupta lor pentru a trăi o viață fără stigmatizare, discriminare, frică și violență. O lume în care sunt făcuți să strălucească.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.