În perioada 2-17 aprilie 2022, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR – filiala Iași), alături de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, pregătește acțiuni și manifestări publice, în cadrul Campaniei „Arată că îți pasă!”, integrată în proiectul ACCESS HUB. Campania „Arată că îți pasă!” are scopul de a marca ziua de 2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, informează ANCAAR, într-un comunicat de presă.

Stabilită de Organizația Națiunilor Unite la data de 18 decembrie 2007, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este momentul în care organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

,,Campania „Arată că îți pasă!” va fi lansată pe data de 2 aprilie 2022, chiar de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, și va consta într-o serie de activități și evenimente publice dedicate copiilor și tinerilor cu autism, ce vor avea loc până pe data de 17 aprilie.

În primul rând, începând cu data de 2 aprilie, de la ora 12.00, la Ateneul Național din Iași, va avea loc o expoziție cu lucrări realizate de tinerii cu autism, beneficiari ai ANCAAR – filiala Iași, prezentate de Prof. Dr. Arte vizuale Anișoara Munteanu. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 17 aprilie inclusiv”, transmite ANCAAR.

Tot pe data de 2 aprilie, începând cu ora 20.00, vor fi iluminate în albastru o parte din instituțiile ieșene – Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și sediul Departamentului de Sisteme de Prelucrare Digitale al Facultății de Construcții Mașini și Management Industrial de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Prin această acțiune, orașul Iași se alătură campaniei internaționale „Light it up blue”, prin care principalele clădiri din marile orașe ale lumii se iluminează în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.

Cel de al treilea eveniment din această serie va avea loc pe data de 7 aprilie, începând cu ora 12.30, la Palas Iași și va consta într-un flashmob, un moment unic de Zumba cu Lucian Liciu.

Campania „Arată că îți pasă!” este parte a proiectului „ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități”, ce are scopul de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități de la nivelul județului – copii, tineri și reprezentanți legali ai acestora. Proiectul este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 188.600 Euro și este derulat în perioada aprilie 2021- septembrie 2022.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany 

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității. 

Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.  

Despre Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR)

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR) este o organizație neguvernamentală ce acționează în domeniul protectiei copilului și a persoanelor cu autism, a cărei misiune este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și a familiilor acestora. Beneficiarii principali ai asociației sunt copiii, tinerii, adulți cu autism și familiile acestora din județul Iași. 

Mai multe detalii se regăsesc pe www.ancaar-iasi.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.