Pe 29 octombrie 2020 este marcată, în fiecare an, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Day).

Anual, în România, un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 persoane un AVC hemoragic și 3250 o hemoragie subarahnoidiană. În acest context, accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate, informează Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, anul acesta, Ministerul Sănătății a realizat un nou pas important în tratarea pacienților cu AVC prin aprobarea unei proceduri operaționale pilot privind prenotificarea în cazul pacienților cu accident vascular cerebral acut. Procedura a fost aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății și se va implementa la nivelul unităţilor sanitare din București care derulează AP-AVCAc.

,,Mai exact, conform protocolului național dedicat tratamentului intervențional al pacienților cu AVC acut, întreg lanțul operațional care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze o procedură de revascularizare se inițiază la preluarea apelului de urgență de către operatorii 112. Aceștia vor dirija apelul către dispeceratul Serviciilor de Ambulanță. Pentru programul pilot, în municipiul București, dacă personalul ambulanței, la sosirea la pacient, va menține suspiciunea unui AVC, atunci se va anunța imediat dispeceratul, care va declanșa codul AVC și va contacta cel mai apropiat din cele 7 spitale capabile să ofere tratament de revascularizare inclus în AP-AVC (Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul de Urgență Militar Central, Institutul Național de Boli Cerebrovasculare, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Fundeni)”, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

În plus, spitalul are obligația ca, până la sosirea pacientului, să pregătească echipa de intervenție, astfel încât pacientul să poată beneficia de servicii medicale de specialitate într-un timp optim.

Ministerul Sănătății susține că a derulat în perioada 2011- 2014 un program pilot, în opt spitale, și derulează din anul 2015 acțiunea prioritară AP-AVC, prin care finanțează tratamentul de reperfuzie al AVC ischemic.

,,În cursul anului 2019, Ministerul Sănătății a extins AP-AVC, de la 10 centre la nivel național la 43 de centre, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a numărului de pacienți cu AVC ischemice tratați prin metode de revascularizare la nivel național. Rata de pacienți tratați a crescut de la 0.8% în 2017 și 1.2% în 2018 la 4.11% in 2019”, mai transmite Ministerul Sănătății.

Accidentul vascular cerebral (AVC) are loc atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În decurs de câteva minute, celulele cerebrale încep să moară. Din acest motiv, tratamentul imediat este vital.

Potrivit site-ului reginamaria.ro, în cazul în care suspectezi că cineva suferă un AVC,  trebuie să acționezi rapid (formula F.A.S.T.) și să faci următorul test:

  • F – Face (Fața) – Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e cazută într-o parte?
  • A – Arms (Brațe) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt?
  • S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu: ,,Cerul este albastru”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?
  • T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună imediat la 112! Pentru ca persoana să fie transportată cât mai repede la spital, spune-i operatorului că suspectezi că aceasta a suferit un accident vascular cerebral și transmite-i ora la care au apărut primele simptome.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.