Ziua Mondială a Asistenţei Sociale este sărbătorită, în fiecare an, în a treia zi de marţi a lunii martie. În această zi, asistenţii sociali din întreaga lume desfășoară activități prin care promovează drepturile fundamentale ale omului și familiarizează publicul larg cu avantajele demersurilor sociale. 

Data de 16 martie 2021 este ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun. Marcarea acestei zile a fost lansată de Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali (IFSW), în anul 1983, şi ulterior de organizaţii, precum Asociaţia Internaţională a Şcolilor de Asistenţi Sociali.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Asistenței Sociale este ,,Úbuntu: Eu sunt pentru că noi suntem – Consolidarea solidarității sociale și a conectării globale”. Termenul Ubuntu, originar din Africa de Sud și parte a familiei limbilor Bantu, poate fi tradus drept „umanitate” sau „umanitate către ceilalți” și a ajuns, cu trecerea timpului, să reprezinte o abordare filozofică diseminată de către personalități, precum Nelson Mandela sau Barack Obama.

Potrivit IFSW, filozofia Ubuntu reprezintă un mesaj puternic cu privire la necesitatea solidarității la toate nivelurile: în cadrul comunităților, societăților și la nivel global. Mesajul care stă la baza acestei abordări se concentrează asupra interconexiunii dintre oameni și a credinței că viitorul umanității se bazează pe recunoașterea contribuției pe care fiecare dintre noi o are în construirea unui viitor sustenabil.

Asistența socială urmărește să contribuie la bunăstarea oamenilor, să faciliteze satisfacerea nevoilor de bază ale beneficiarilor, să asigure egalitatea de șanse și creșterea nivelului de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. În România, sistemul national de asistență socială este coordonat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale, doamna Florica Cherecheș, președintele ANDPDCA, a participat la evenimentul organizat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş (D.G.A.S.P.C. Argeș) și Colegiul Național al Asistenților Sociali Sucursala Argeș. Scopul acestui demers a fost să faciliteze o întâlnire între asistenţi sociali, invitați speciali și instituții din domeniul asistenței sociale din judeţul Argeş.

În cadrul acestui eveniment, președintele ANDPDCA a subliniat importanța profesiei de asistent social, nu doar în ajutorarea persoanelor vulnerabile, dar și ca parteneri în implementarea politicilor publice, angajamentelor asumate de România și a legislației în domeniu. Ea a mai menționat faptul că pandemia a scos în evidență și mai mult însemnătatea colaborării.

,,În an de pandemie, am conștientizat, mai mult decât oricând, cât de mult depindem unii de alții și, totodată, cât de multe depind de comportamentul fiecăruia dintre noi. Acesta a fost anul în care „eu sunt pentru că noi suntem” și vom continua în același mod pentru că avem nevoie să demonstrăm solidaritate cu toți cei din jurul nostru care suferă și au lipsuri materiale. Avem nevoie să transpunem conceptul Ubuntu în viața comunității: reușim împreună, ne este bine doar împreună! Consolidarea solidarității sociale și recunoașterea conectării globale sunt garanția unui viitor sustenabil și durabil”, a declarat Florica Cherecheș.

De asemenea, Florica Cherecheș a mulțumit asistenților sociali, pe care i-a numit „asistenți cu suflet” pentru profesionalismul, empatia, dăruirea și spiritul de sacrificiu de care dau dovadă în munca lor nobilă.

,,Dragi asistenți sociali, vă doresc multă sănătate și putere de a continua munca nobilă pe care o desfășurați cu profesionalism, dăruire, entuziasm și bucurie! Oricine se află în situația voastră știe că ceea ce faceți îmbunătățește vieți, transmite semnalul schimbării, ajută în situații de vulnerabilitate și ridică moralul. La mulți ani!”, transmite președinte ANDPDCA.

La 14 ani de la prima celebrare oficială a festivității în cauză, Ziua Mondială a Asistenţei Sociale este un prilej unic nu doar de a prezenta mulțumiri lucrătorilor sociali care depun numeroase eforturi de-a lungul unui an, ci și de a reflecta asupra schimbărilor ce pot fi aduse în vederea creșterii solidarității sociale și construirii unor comunități sustenabile și reziliente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.