Ziua internaţională a solidarităţii umane, marcată în fiecare an la 20 decembrie, este dedicată sărbătoririi unităţii în diversitate şi, de asemenea, este o oportunitate de a reaminti guvernelor să-şi respecte angajamentele faţă de acordurile internaţionale, potrivit ONU.

Națiunile Unite consideră Ziua internațională a solidarității umane acea zi în care sunt organizate acțiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța solidarității, dar și dezbateri cu privire la modalitățile de promovare a solidarității pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, inclusiv eradicarea sărăciei.

Solidaritatea este identificată în Declaraţia Mileniului, adoptată de comunitatea internaţională, cu ocazia Summitului Mileniului din anul 2000, drept una dintre valorile fundamentale ale relaţiilor internaţionale în secolul XXI, în care cei care au mai puţine avantaje merită ajutor de la cei care beneficiază cel mai mult.

Conform ONU, în contextul globalizării şi al provocării creşterii inegalităţii, întărirea solidarităţii internaţionale este indispensabilă.

Ca urmare, Adunarea Generală a ONU, având în vedere faptul că promovarea culturii de solidaritate este importantă pentru combaterea sărăciei, a proclamat 20 decembrie drept Ziua internaţională a solidarităţii umane, o zi de conștientizare publică și de acțiune pentru a încuraja noi inițiative de eradicare a sărăciei.

Solidaritatea este în centrul misiunii și în proiectele multor organizații non-guvernamentale (ONG-uri) și organizații comunitare.

Prin iniţiativa proclamării Zilei internaţionale a solidarităţii umane, precum şi prin constituirea Fondului mondial de solidaritate pentru eradicarea sărăciei, conceptul de solidaritate a fost promovat ca fiind crucial în lupta împotriva sărăciei şi în implicarea tuturor părţilor interesate.

,,Fondul mondial de solidaritate a fost iniţiat prin Rezoluţia 57/265 a Adunării Generale a ONU, la 20 decembrie 2002, şi, în februarie 2003, a fost instituit ca un fond fiduciar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Obiectivul său este eradicarea sărăciei şi promovarea dezvoltării umane şi sociale în ţările în curs de dezvoltare, în special în rândul celor mai sărace segmente ale populaţiei”, se arată pe site-ul https://www.un.org.

Cu prilejul Zilei internaționale a solidarității umane, fostul Secretar General ONU, Ban Ki-moon, a transmis următorul mesaj: „Să ne trăim viaţa în solidaritate cu cei mai puţin norocoşi decât noi: cei săraci, cei bolnavi, cei bătrâni, cei care sunt abuzaţi şi discriminaţi, cei ale căror drepturi sunt încălcate, şi astfel să construim o lume mai bună pentru noi toţi!”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.