Pe data de 28 iulie, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a organizat un eveniment inedit, intitulat „Invenţii pentru viitor – Braille Confort Pack”, în cadrul căruia a fost prezentată invenția lui András Ravasz, din Covasna, menită să îmbunătățească calitatea vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere.
Alături de tânărul inventator, de membrii familiei sale şi de mentorul său, Levente Szabo, la eveniment au mai participat: Raluca Ţurcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Peter Makkai, secretar de stat în Ministerul Muncii, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale – Persoane cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii, ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România, ai OSIM şi oameni din presa scrisă ori audiovizuală.
András Ravasz a terminat clasa a XI-a la Liceul Korosi Csoma din Covasna și este pasionat de informatică şi electronică. El a obţinut premiul al doilea la ediţia cu numărul 30 a Concursului naţional de tinere talente în domeniul ştiinţelor şi inovării, desfăşurat la Budapesta, pentru invenţia sa, denumită Braille Comfort Pack, un dispozitiv inteligent, prin care orice text va putea fi convertit în limbaj Braille.
András Ravasz a afirmat că, prin acest dispozitiv persoanele nevăzătoare ar putea avea posibilitatea de a citi orice carte, prin urmare s-ar putea dezvolta intelectual în orice domeniu, iar vieţile lor s-ar schimba în bine.
,,Apelând la tehnolologia propusă de mine, care ar putea fi vândută la un preţ acceptabil, în jurul a 600 euro, am putea renunţa la cărţile tipărite în alfabetul Braille, economisind hârtie şi eliminând procesul de tipărire care este destul de scump”, a declarat András Ravasz.
,,Braille Confort Pack” este un display braille, în care este încorporată o camera video, iar această cameră fotografiază cartea, pagină cu pagină, apoi dispozitivul transformă fotografia în caractere braille. În forma sa actuală, aparatul poate să afişeze textul în secvenţe succesive de câte 24 de caractere, însă autorul susţine că numărul lor ar putea să crească. Dacă nevăzătorul doreşte, textul scanat poate fi convertit şi într-un format adaptat la vocea sintetică.
,,Întregul proces de scanare a paginii, de transformare în text şi de afişare în braille sau de convertire în format accesibil cu vocea sintetică este comandat de un minicalculator. Dispozitivul are o componentă software, constând în module de recunoaştere a textului şi de convertire în alfabetul Braille sau în format propriu lecturii cu voce sintetică. Pagina este digitalizată cu ajutorul unei camere video, apoi este transformată în caractere braille sau în sunete accesibile cu vocea sintetică. Menţionez că lectura poate fi întreruptă în orice moment şi poate fi reluată mai târziu, aparatul fiind capabil să memoreze întreaga carte şi să-l ducă pe cititor direct la secvenţa la care s-a oprit”, a explicat tânărul inventator.
Elevul covăsnean a mai spus că prototipul său, care se va finaliza în curând, va putea fi testat de nevăzători, iar pe baza sugestiilor şi observaţiilor făcute de aceștia, va face modificările necesare.
Szabo Levente, fost profesor la liceul din Covasna, care a condus mai multe cercuri pentru elevi, printre care şi pe cel de electronică, a declarat că András Ravasz este un tânăr foarte inteligent şi talentat, iar invenția sa, Braille Comfort Pack, s-a dovedit viabilă.
Pe lângă premiul obținut în Ungaria, András a fost recompensat cu o bursa de studii şi a fost admis în Asociaţia Tinerilor Inventatori din ţara vecină.
În cadrul acestei întâlniri, Raluca Turcan și Peter Makkai au susținut importanța consolidării relației dintre instituții și societate, astfel încât să se poată valorifica potențialul de care dă dovadă fiecare persoană cu dizabilități.
,,Mă simt provocată de acest proiect, pentru că am interacţionat intens cu asociaţiile persoanelor cu diverse dizabilităţi, îi cunosc personal pe mulţi dintre aceşti oameni şi cred cu tărie că, în ultimii 30 de ani, statul a făcut foarte puţin pentru ei. Totuşi, persoanele cu dizabilităţi au un potential imens de integrare în societate, aşa că rolul nostru este să-i sprijinim pe cei care nu se pot integra şi să le punem la dispoziţie toate facilităţile celor care o pot face”, a spus ministrul Muncii.
,,Prin gestul său, András ne-a demonstrat ce înseamnă să pui suflet în tot ce faci pentru semenii tăi. Fiindcă principala misiune a ministerului nostru este aceea de a construi punţi între persoanele cu dizabilităţi şi societate, am hotărât să promovăm această invenţie şi suntem gata să-l susţinem pe András în dezvoltarea proiectului pe care l-a conceput”, a menționat domnul secretar de stat Peter Makkai.
Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de persoanele cu deficienţe de vedere, literele fiind compuse din puncte ieşite în relief care pot fi descifrate cu ajutorul degetelor, prin pipăire.