Asociația Învingatorii Sclerozei Multiple și Asociația de Scleroză Multiplă București organizează, în perioada 12-18 august, în localitatea Amara – Hotel Parc, un proiect inovativ pentru pacienții cu Scleroză Multiplă, denumit ,,Diagnosticul meu, trăind cu el în 2024”.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, va fi un grup de lucru de 13 pacienți, cu focus pe activarea resurselor, având ca obiectiv adaptarea la viața actuală, așa cum este ea acum, înțelegând și acceptând încet, dar bine, afecțiunea celor 1000 de fețe, ducând astfel la creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă.

,,Se va lucra intens cu resursele interioare, cu fricile, cu pierderile, cu visele neîmplinite, cu focus pe adaptarea la viața din prezent. Vom beneficia de cunoștințele a două psihoterapeute de excepție: Hilde Gott și Delia Dumitru. Se va lucre cu tehnica de Psihodramă – metoda de psihoterapie de grup.

Atunci cand ne îndepărtăm (când luam distanță fizică de casă) ne putem uita obiectiv la viața noastră. Autocunoașterea și dezvoltarea personală atunci când este făcută din alt loc, nu de acasă, are un altfel de efect, timpul de deplasare este mai îndelungat, ne dăm silința să ne adaptăm la locul nou, la oameni noi, venind individual și plecând ca un grup. Aceasta înseamnă că grupul de susținere rămâne, deoarece acești pacienți au aceleași teme – cum anume fac față bolii și vieții cu boala, conștientizările lor legate de viață sunt apoi transpuse la viața de acasă”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, faptul că timp de șase zile sunt mereu în contact unii cu alții și că lucrează împreună cu oameni care se confruntă cu aceleași tip de problemă, duce la creșterea încrederii în propria persoană. Grupul oferă oglinzi și șabloane/exemple de a face și accepta provăcările, de a merge mai departe.

,,Se ținteste lucrul cu anxietatea, depresia (creșterea încrederii în propria persoană, fricile, nesiguranțele, blocajele, sentimentul de vinovăție, de acceptare, găsirea de variante noi care să se poată ajusta în cazul fiecăruia). Dacă crește încrederea în propriile puteri, scad fricile și nesiguranțele, crește motivația, se depășește blocajul, și pacientul începe să ,,miște” lucrurile.

Sunt multe de povestit, dar nu încap pe o singură foaie de hârtie. Vă vom ține la curent cu rezultatele, dar dacă doriți amănunte mai repede de 4 – 6 luni, nu ezitați să ne contactați:                       Simona Carolina Tănase (AISM) 0721292344 și Daniela Năstase (ASMB) 0723192776”, mai transmit organizatorii.

De asemenea, organizatorii le mulțumesc pe această cale sponsorilor, deoarece fără sprijinul lor nu puteau începe acest proiect, care speră să fie un exemplu și pentru alte asociații de pacienți: Novartis, Alliance Healthcare, Johnson@Johnson, Bristol Myers Squibb, MatDan, Hotel Parc, Aqua.

Hilde Gött – MSc./psihoterapie, psihoterapeuta pentru copii si adolescenti, formatoare și supervizoare în psihodramă, membră SPJLM, PIfED, PAfE și Passerelles. Trainer în domeniul psiho-traumei, violentei domestice, politice și trauma transgeneratională, Delia Dumitru – psihoterapet cu formare în domeniul psiho-dramei și trauma transgenerațională.

Întocmit: Simona Carolina Tănase, Președinte AISM.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.