De anul viitor, firmele și instituțiile publice cu peste 50 de angajați vor avea noi obligații în ceea ce privește angajarea, într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, a persoanelor cu dizabilități, potrivit unei ordonanțe recent publicat. Mai exact, aceste entități vor trebui să demonstreze că au solicitat sprijinul organizațiilor nonguvernamentale (ONG-uri) pentru angajarea persoanelor cu dizabilități și să raporteze anual autorităților o situație centralizată a posturilor ocupate de aceste persoane.

OUG 127/2024 aduce modificări importante mai multor acte normative, inclusiv Legii nr. 448/2006 protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Noul act normativ prevede ca autoritățile, instituțiile publice și firmele care au cel puțin 50 de angajați, care, conform legii, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, să solicite sprijinul ONG-urilor în acest demers.

În plus, pentru a respecta această obligație, entitățile vor trebui să dovedească, printr-o cerere scrisă, că au solicitat sprijinul ONG-urilor care oferă servicii dedicate persoanelor cu dizabilități, în conformitate cu statutul acestora.

,,Pentru îndeplinirea obligației prevăzute la alin. (2), entitățile trebuie să facă dovada că, printr-o cerere scrisă, au solicitat sprijinul organizațiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, prestează servicii în folosul persoanelor cu dizabilități, în vederea respectării procentului stabilit de lege.

Pentru îndeplinirea obligației, entitățile vor prezenta către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă cererea scrisă, precum și dovada transmiterii acesteia către organizațiile nonguvernamentale, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocupării de către persoanele cu dizabilități. Cererea va cuprinde descrierea atribuțiilor pentru posturile respective, calificările necesare, precum și norma de lucru”, se arată în ordonanță.

Noua obligație va intra în vigoare începând cu ianuarie 2025. Tot atunci intră în vigoare o altă prevedere a OUG 127/2024, și anume obligația ca firmele cu peste 50 de angajați să transmită anual, până la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, către ANPDPD și ANOFM o situație centralizată a funcțiilor ocupate de persoanele cu dizabilități angajate și un inventar al competențelor solicitate la angajare.

Același act normativ prevede și extinderea Fondului de garantare a creanțelor salariale, modificări privind acordarea indemnizațiilor medicale pentru asigurații cu arsuri grave și acordarea unei indemnizații de solidaritate pensionarilor cu anumite grade de handicap.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.