O echipă de cercetători de la City University din Hong Kong a reușit să construiască un robot minuscul, inovator, care seamănă cu o omidă… Acest robot ar putea deschide calea unor progrese tehnologice uimitoare, cum ar fi livrarea de medicamente în interiorul corpului uman.
Cercetătorii din spatele acestei invenții susțin că robotul are o forță echivalentă cu a unui om care ar putea ridica un microbuz cu 26 de locuri.
În întreaga lume, există studii despre dezvoltarea ,,mili-roboților” moi . Însă noul robot se poate adapta mediilor adverse și se poate deplasa cu eficiență de-a lungul suprafețelor din interiorul corpului, chiar dacă există fluide, precum mucusul și sângele. De asemenea, el iese în evidență prin faptul că are sute de picioare mici ce seamănă cu firele de păr.
Shen Yajing, autorul studiului, a explicat că structura picioarelor robotului ,,a redus foarte mult” zona de contact și, prin urmare, frecarea cu suprafața. Testele de laborator au demonstrat că robotul produce cu 40% mai puțină fricțiune decât un robot fără membre, atât în mediul umed, cât și în cel uscat. În cadrul testelor, robotul și-a arătat capacitatea de a suporta o încărcătură de 100 de ori mai mare decât el însuși, forță comparabilă cu cea a unei furnici, una dintre cele mai puternice vietăți din natură. Cercetările anterioare pe roboți asemănători cu omizile au sugerat ca pacienții să înghită dispozitivul sau să fie introdus prin intermediul unei cavități din piele.
,,Capacitatea puternică de transport, locomoția eficientă și abilitatea excelentă de a depăși obstacolele fac ca acest mili-robot să fie extrem de potrivit pentru aplicații într-un mediu dur, de exemplu la livrarea medicamentelor către un loc desemnat prin sistemul digestiv sau la efectuarea unei inspecții medicale „, a spsu Dr. Shen
Oamenii de știință au dezvoltat tehnologia pentru a identifica anumite părți ale corpului, care sunt dificil de accesat, fără intervenție chirurgicală.
Cercetătorii din Hong Kong au studiat structura membrelor animalelor de la sol, inclusiv cele cu două, patru, opt sau mai multe membre. Corpul robotului are o grosime de 0,15 milimetri, fiecare picior conic măsurând 0,65 de milimetri, iar decalajul dintre picoare fiind de 0,6 milimetri.
Materialele reprezintă o altă caracteristică importantă. Robotul este fabricat dintr-un silicon, numit polidimetilsiloxan (PDMS), care este încorporat cu particule magnetice ce îi permit să fie controlat de la distanță prin aplicarea forței electromagnetice.
,,Atât materialul, cât și structura, îmbunătățesc foarte mult proprietățile hidrofobe ale robotului. Iar bucata de cauciuc este moale și poate fi tăiată ușor pentru a forma roboți de diferite forme și mărimi pentru diferite aplicații „, a declarat profesorul Wang Zuankai, din cadrul Departamentul de Inginerie Mecanică (MNE) al CityU, principalul inventator al dispozitivului.
Controlat de un manipulator magnetic folosit în cadrul experimentelor, robotul poate să se aplece sau să se balanseze lateral pentru a avansa.
,,Suprafața accidentată și modificarea texturii diferitelor țesuturi din corpul uman fac dificilă transportarea. Robotul nostru cu mai multe picioare arată o performanță impresionantă pe diverse terenuri și, prin urmare, are un mare potențial pentru transportarea medicamentelor în organism „, a adăugat profesorul Wang.
Echipa de cercetători a demonstrat că, datorită structurii sale, acest robot poate face faţă ușor chiar şi suprafeţelor cu un unghi de înclinare de 90 de grade.
Până la efectuarea testelor pe animale și pe oameni, oamenii de știință își dezvoltă și perfecționează în continuare cercetarea în ceea ce privește trei aspecte: găsirea unui material biodegradabil, studierea unor forme noi și adăugarea unor caracteristici suplimentare. Ei speră să creeze un robot biodegradabil în urmatorii doi-trei ani, care să se descompună în mod natural după transportarea medicamentelor.