Tehnologia depășește, cu fiecare zi, granițele imaginației, având un impact colosal asupra oamenilor. Când ne gândim la un robot, primul lucru care ne vine în minte este de obicei metalul dur, dar acesta nu are o atingere delicată, astfel încât oamenii de știință apelează din ce în ce mai mult la componente moi, pentru a crea roboți mai dinamici, care pot manipula obiecte fragile și pot naviga mai ușor în medii imprevizibile. Însă acești roboți moi prezintă un dezavantaj: nu sunt capabili să ridice greutăți foarte mari.
În prezent, o echipă internațională de oameni de știință a reușit să creeze un mușchi artificial de 100 de ori mai puternic decât cel ,,natural”. Pentru a obține acest rezultat, ei au folosit un material revoluționar care își schimbă cu ușurință proprietățile. Cercetătorii speră că noile fibre ar putea fi utilizate la membrele protetice, roboți, exoscheleturi și chiar la îmbrăcăminte.
Oamenii de știință și-au dezvoltat mușchii potrivit unui principiu similar: faptul că un material bobinat se poate întinde ca un mușchi. Ideea a fost dezvoltată de Ray Baughman și colegii săi de la Universitatea din Texas din Dallas, care au descoperit că răsucirea chiar și a unui material simplu, precum firul de cusut sau firul de pescuit poate crea o structură asemănătoare mușchilor ce poate ridica greutăți de 100 de ori mai grele decât mușchiul uman.
Acum, echipa lui Baughman a dezvoltat fibre mai puternice, folosind materiale la fel de ieftine. Bambusul sau mătasea, de exemplu, sunt răsucite într-o bobină și acoperite cu o teacă care poate răspunde la căldură sau modificări electrochimice, determinând mușchiul rezultat să se contracte și să se miște.
Noul mușchi creat ar funcționa cel mai bine în cazul dispozitivelor medicale minuscule, conform lui Baughman.
Echipa speră ca materialele lor să poată fi folosite în îmbrăcămintea inteligentă, care răspunde vremii. Într-un experiment, au tricotat fibrele într-un material textil care, ca urmare, răspunde la umiditate devenind mai poros. „Vă puteți imagina un astfel de material textil ar putea fi mai deschis sau mai izolant”, spune Sameh Tawfick de la Universitatea Illinois, din Urbana-Champaign.
Jinkai Yuan de la Universitatea din Bordeaux și colegii săi și-au creat fibrele folosind polimer și grafen – un material mai puternic decât diamantul. Mehmet Kanik de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a adoptat o abordare diferită. Echipa sa a dezvoltat un material care se înfășoară în mod spontan, cum ar fi lujerii unei plante de castraveți. Au testat mușchiul într-un biceps artificial în miniatură, pe un braț uman, care ridică o greutate atunci când se aplică căldură.
Noua tehnologie ar putea fi folosită pentru orice, de la sarcinile zilnice, precum recoltarea strugurilor, până la procedurile de precizie, precum lucrările de reparație chirurgicală din interiorul corpului nostru.
„Ceea ce ne dorim sunt roboți moi, siguri, conformi, care au forță, care au proprietățile care sunt acum realizabile cu sisteme cu corp greu”, a declarat robotista Daniela Rus, directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială al MIT.
Potrivit cercetătorilor, invenția face un pas spre progresul științific având potențaialul de a contribui la dezvoltarea unei serii de micro-mușchi care pot să construiască un organ chiar mai complex.
wauuu!