Primul medicament antiviral oral care reduce riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19 a fost aprobat în Marea Britanie. Antiviralul Lagevrio (Molnupiravir) s-a dovedit a fi sigur și eficient, a anunțat, joi, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA), potrivit Mirror.

Molnupiravir este o formă investigațională cu administrare orală a unui analog ribonucleozidic potent care inhibă replicarea SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19.

Agenția menționată recomandă ca medicamentul Molnupiravir, dezvoltat în comun de Merck (cunoscută ca MSD) și Ridgeback Biotherapeutics, cu sediul în SUA, să fie utilizat cât mai curând posibil după un test COVID-19 pozitiv și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor. Medicamentul este în curs de avizare și în SUA, unde oficialii din domeniu se vor reuni luna aceasta pentru a lua o decizie.

„Ca terapie orală, molnupiravirul vine în completarea gamei de vaccinuri şi terapii utilizate până acum pentru a contracara pandemia de COVID-19”, a declarat dr. Dean Y. Li, vicepreşedinte executiv şi preşedinte al MSD Research Laboratories.

Tratamentele pentru combaterea pandemiei, care a ucis peste 5,2 milioane de oameni în întreaga lume, s-au axat până acum în principal pe vaccinuri. Alte opțiuni, inclusiv remdesivirul antiviral infuzat și dexametazona, sunt, în general, administrate numai după ce pacientul a fost spitalizat.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate precizează că în cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de boala riscul de spitalizare și deces este scăzut cu 50%. Molnupiravir oprește înmulțirea virusului, menținându-l la un nivel scăzut în organism și reducând severitatea bolii.

„Astăzi este o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Marea Britanie este acum prima țară din lume care a aprobat un antiviral pentru Covid-19 și care poate fi administrat acasă”, a spus ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid.

Autorizarea se bazează pe rezultate pozitive din analiză intermediară a studiului clinic de fază 3 MOVe-OUT, care a evaluat molnupiravir 800 mg, administrat de două ori pe zi la pacienți cu forme ușoare-moderate de COVID-19 – confirmat printr-un test PCR- care nu sunt spitalizați, cu simptome care au debutat în intervalul de cinci zile anterior debutului tratamentului și care au cel puțin un factor de risc pentru o evoluţie către o formă severă a bolii COVID-19 și spitalizare , de exemplu, afecțiuni cardiace, diabet, obezitate, etc.

„Când ne-am început călătoria de transformare a Molnupiravir din speranţă în realitate, am considerat că avem responsabilitatea de a acţiona cât mai repede si cât mai sigur posibil. Credem că fiecare zi câştigată ar putea salva vieţi şi limita evoluția severa a bolii şi a poverii globale reprezentată de această pandemie. Este extraordinar că am ajuns la acest moment cheie şi că putem să arătăm că efortul exceptional depus de colaboratori, pacienţi, medici, de echipa noastră şi sacrificiile personale au atins acum acest obiectiv important. De asemenea, este îmbucurător să vedem că prima autorizare la nivel global are loc în Marea Britanie, chiar locul în care i-a fost administrat molnupiravir primului voluntar curajos”, a afirmat Wendy Holman, director executiv Ridgeback Biotherapeutics.

MSD se angajează să ofere acces în timp util la molnupiravir la nivel global, strategia companiei incluzând investiţii cu risc pentru a produce milioane de doze necesare curelor de tratament; stabilirea diferenţiată a preţului de comercializare, în funcţie de capacitatea financiară a ţărilor de a lupta cu pandemia conform clasificarii Bancii Mondiale; semnarea de acorduri de achiziţie cu guvernele; acordarea de licenţă voluntară producătorilor de medicamente generice şi către Medicines Patent Pool pentru a face varianta generică a molnupiravir disponibilă în ţările cu venituri mici şi medii, în urma autorizărilor de punere pe piaţă sau a aprobărilor locale.

Anticipând rezultatele studiului clinic MOVe-OUT și a potențialului de autorizare de punere pe piață, MSD a investit la risc în producția de Molnupiravir și se așteaptă să producă peste 10 milioane de cure de tratament până la sfârșitul anului 2021 și cel puțin 20 de milioane
de cure în 2022.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.