Miercuri, 10 martie, s-a votat Propunerea legislativă pentru completarea alin.(2) al art.96 din Legea nr.448/2006 republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Propunerea legislativă, inițiată de doamna deputat PNL Claudia Boghicevici, a fost respinsă de către Camera Deputaților, cu 297 de voturi pentru,  un vot contra și o abținere.

Partidul de guvernământ a respins propunerea de accesibilizare, motivul fiind Art.138, alin.5, unde se menționează că ,,fără stabilirea sursei de finanțare” nu poate fi aprobată nicio cheltuială.

,,Semnalăm faptul că propunerea legislativă nu respectă prevederile art.138, alin. (5) din Constituție, potrivit cărora ,,Nici o cheltuială nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare” și nici pe cele ale art.15, alin.(1) ale Legii nr.500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora, în cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, acestea pot fi aprobate, dar cu precizarea surselor de acoperire a acestora, aferente exercițiului bugetar pentru care s-a elaborat bugetul”, se arată în motivarea deciziei de respingere a propunereii legislative.

Conform Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de UE în 2011, statele se obligă să ia o serie de măsuri, pentru protejarea persoanelor cu handicap, precum creșterea accesibilității: ,,Statele Părți vor lua măsurile adecvate pentru a asigura acestor persoane accesul, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, la transport, informație și mijloace de comunicare, inclusiv la tehnologiile și sistemele informatice și de comunicații și la alte facilități și servicii deschise sau furnizate publicului, atât în zonele urbane, cât și rurale. Aceste măsuri, care includ identificarea și eliminarea obstacolelor și barierelor față de accesul deplin, trebuie aplicate, printre altele la:

Clădiri, drumuri, mijloace de transport și alte facilități interioare sau exterioare, inclusiv școli, locuințe, unități medicale și locuri de muncă; “

De asemenea, ca stat membru, România trebuie să urmărească atingerea obiectivelor Strategiei europene pentru persoanele cu handicap (2010-2020), care are în centru integrarea persoanelor cu dizabilității, prin impunerea accesibilității.

Cu toate acestea, se observă o serie de probleme grave în ce privește creșterea accesibilității. În România, mediul public încă nu este încă accesibil în mare parte persoanelor cu dizabilități. De exemplu, instituții publice importante nu au o rampă de acces în clădire, un lift sau minime facilități de comunicare cu persoanele cu dizabilități.

Deputatul PNL Claudia Boghicevici subliniază că Legea 448/2006 conține prevederi care ar trebui să conducă la implementarea normelor europene privind accesibilizarea mediului public, însă, în practică, aceasta nu se apropie de aceste standarde.

,,A vorbi de integrarea persoanelor cu dizabilități este total lipsit de credibilitate, atât timp cât nu asigurăm nici măcar acele condiții minime de accesibilitate a mediului fizic, astfel încât aceste persoane să nu mai fie dependente de însoțitori.

Necesitatea accesibilizării tuturor instituțiilor, a clădirilor publice, dar și a celorlalte spații publice dintr-o comunitate, este pe departe una din nevoile care trebuie prioritizate la nivelul cheltuielilor publice, a declarat  Claudia Boghicevici.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.