Asociația pentru Dezvoltare Urbană (ADU) a început accesibilizarea jocurilor de societate pentru copiii cu dizabilități de vedere și de învățare, în cadrul programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România, se arată într-un comunicat transmis, joi, de ADU.

Potrivit sursei citate, scopul proiectului „Terapie prin jocuri multisenzoriale pentru copiii cu deficiențe de vedere și învățare” este dotarea în cinci luni a trei instituții speciale cu câte zece jocuri accesibilizate pentru dezvoltarea unei oportunități de învățare prin joacă.

,,30 de jocuri vor fi donate către trei școli de nevăzători din țară, iar resursele create (materiale accesibilizate) vor fi organizate într-o bază de date online gratuită.Jocurile incluzive propun o învățare multisenzorială, benefică atât pentru copiii cu deficiențe vizuale sau de învățare, cât și pentru copiii tipici, fiind de folos în ludoterapie, terapia prin joc. Ludoterapia îi ajută pe copii la dezvoltarea cognitivă și emoțională, integrare, creșterea stimei de sine, a încrederii în forțele proprii și a capacității de relaționare cu copiii tipici”, transmite Asociația pentru Dezvoltare Urbană.

Acest proiect se distinge prin componenta multisenzorială, propunându-și să transforme jocuri de societate apreciate de către publicul larg în materiale tactil-auditive incluzive, destinate copiilor cu deficiențe de vedere și învățare.

„Noi ne propunem să accesibilizăm 10 jocuri de societate, pentru a oferi și copiilor cu dizabilități vizuale sau de învățare șansa să beneficieze de această metodă de dezvoltare cognitivă și emoțională prin joc. Obiectivul nostru este acela de a crea experiențe multisenzoriale prin joc, pentru a facilita dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor cu dizabilități vizuale. Aceste jocuri vor avea și un rol de socializare și relaționare, având în vedere că acești copii nevăzători locuiesc în internate și au nevoie de astfel de activități de petrecere a timpului liber. Mai mult decât atât, aceste jocuri sunt elemente incluzive, reprezentând punți de legătură și șansa copiilor cu dizabilități de vedere sau învățare de a relaționa cu copii tipici”, a declarat Dan Patzelt, fondatorul Asociației pentru Dezvoltare Urbană

Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, având, în același timp, colaborări cu Universitatea București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Experiența Asociației pentru Dezvoltarea Urbană a fost recunoscută prin 14 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilități și Gala Societății Civile. Pentru detalii,vizitați https://www.procivic.ro/ro/organizatia/.

Despre Fundația pentru Comunitate

Fundația pentru Comunitate este o organizație non-profit, înființată la Cluj, în 2008, cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel  încât lumea noastră să devină mai prietenoasă.

Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație, sprijină copii și tineri talentați în realizarea viselor și proiectelor acestora. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor. Fundația pune accent pe programe care se realizează prin cooperări transfrontaliere, prin parteneriate în regiunea Europei Centrale și de Est. Consiliul Director al Fundației va organiza programe care fac posibilă urmărirea scopurilor formulate.

Partenerul oficial al Fundației este compania MOL România, integrată grupului MOL, a cărui politică de responsabilitate socială se axează pe sprijinirea copiilor, a tinerilor talentați, precum și a celor cu probleme de sănătate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.