Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat, joi, 4 ianuarie 2024, că alocațiile de stat pentru copii vor crește cu 13,8%, începând din această lună. Astfel, noile sume vor ajunge la copii din februarie.

,,Alocațiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs. 3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Astfel, alocațiile vor crește după cum urmează:

  • de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;
  • de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.

Potrivit informațiilor furnizate de minister, în 2023, MMSS a plătit 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat ale copiilor.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede  Legea nr 61/1993.

De asemenea, indemnizația de creștere a copilului, precum și alte opt forme de ajutor se vor majora în 2024, de la 1 martie, cu un procent egal cu rata inflației din anul 2023, încă neanunțată de Institutul Național de Statistică, de obicei afișată de INS după data de 15 ianuarie a anului.

Totodată, indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap urmează să crească, fiind calculate tot pe baza indicelui social de referință (ISR). ISR se actualizează din oficiu la data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie a inflației din anul trecut, dacă aceasta a fost pozitivă, arată Legea nr. 225/2021.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.