Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), în parteneriat cu Asociația RENINCO România, membru fondator al CNDR, desfășoară proiectul ASCEND, care a început la 1 iunie, anul acesta, și se va încheia la data de 15 decembrie 2022.

ASCEND – ÎNTĂRIREA CAPACITĂȚII ASOCIAȚIILOR PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST – este un proiect inițiat și susținut tehnic de către Forumul European al Dizabilității (EDF) și finanțat de Citi Foundation, care se va realiza, prin consiliile naționale ale persoanelor cu dizabilități, în 5 țări europene: Bulgaria, Cehia, Slovacia, România și Ungaria.

Întărirea capacității CNDR în domeniul leadership și oportunități pentru tineri este componenta care se va implementa în cadrul proiectului.

În cadrul proiectului ASCEND a avut loc pe data de 28 iunie a.c. prima întâlnire a Comitetului consultativ al acestui proiect.

Participanții la acest Comitet (în număr de 24) au fost reprezentanți invitați din partea:

  1. autorităților: Ministerul Educației – doamna Secretar de Stat Antoaneta Bolchis; Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități – doamna Consilier Carmen Rotaru; Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție – doamna Consilier Adina Codreș;
  2. unor instituții: UCE din cadrul CNPEE – doamna Irina Horga; CMBRAE – doamna Florentina Gălbinașu;
  3. unor organizații neguvernamentale și experti din domeniu:
Daniela TotschPreședinte CNDR
Claudia BrătanDirector Executiv CNDR
Georgeta CrisuPreședinte ANCAAR
Mihail GrecuPreședinte ANSR
Elisabeta ParaschivTranslator ANSR
Iulian LesneanuProfesor, ANR
Nicolaidi CătălinProfesor, ANR
Eugen ComanASCHFR
Mihaela StanPreședinte Puzzle
Monica StanciuExpert dizabilitate, RENINCO
Lucian NegoițăPsiholog, Asoc.Totul pentru mine
  • tinerilor cu dizabilități
Daniel LoliciPreședinte Filiala Tineret ANSR
Neagu OctavianFiliala Tineret ANSR
Stan AndreiVoluntar, Asociația Puzzle
Stan OvidiusVoluntar, Asociația Puzzle

Echipa de proiect (Ecaterina Vrasmas, prof.dr., Livius Manea, prof. dr. și Traian Vrasmas, prof. dr., cu asistența doamnei Daniela Ionescu, drd.) a prezentat proiectul ASCEND:

  • Cadrul general al proiectului – în context European (EDF și Citi Foundation) și românesc (EDF-CNDR-RENINCO) – Traian Vrasmas, coordonator proiect;
  • Componenta de cercetare – metodologia: obiective, întrebări, criterii selecție respondenți, tehnici de generare a datelor, etape – Livius Manea, lider cercetare;
  • Componenta de formare – Scop, obiective, teme, etape – Ecaterina Vrasmas
  • Documente europene și internaționale propuse la traducere – Ecaterina Vrasmas și Traian Vrasmas.

Participanții au accentuat diversitatea situațiilor tinerilor cu dizabilități, determinată de aspectele extrem de variabile ale dizabilității, de mediul social de apartenență, de implicarea familiei, traseu educațional, angajarea în muncă, de tipul și gradul de dizabilitate etc.

În urma discuțiilor din Comitetul Consulativ au fost precizate și o serie de idei/soluții pentru valorificarea datelor din cercetare și pentru posibile activități de advocacy în favoarea tinerilor cu dizabilități, implicării și participării lor la viața socială.

Vizionați albumul foto aici: https://www.facebook.com/Voceadizabilitatii/posts/pfbid021kDjG5qE7mEtAQBha9AYDV3eyGAyhKDe9n931MihVeUX4AuZ1dc8gCDdGkyEDayal

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.