Asociația Caiac SMile anunță noi tabere de schi adaptat persoanelor cu dizabilităţi, pentru al patrulea-lea an la rând. Între 15 şi 19 ianuarie a avut loc, pe pârtia de la Buscat, județul Cluj, prima tabără de schi dedicată persoanelor cu dizabilităţi din sezonul 2023-2024.

Echipa asociației sătmărene a fost prezentă în fiecare dintre aceste zile pe pârtie, între orele 11:00 și 16:00, și a schiat alături de persoanele cu dizabilități, sub atenta supraveghere a salvamontiștilor de la Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj.

Potrivit organziatorilor, noutatea acestei ediţii este că Asociaţia Caiac SMile a putut oferi, la cerere, asistenţă la domiciliu pentru persoanele cu dizabilităţi care locuiesc în imobile neadaptate sau parţial adaptate. Astfel, voluntarii Caiac SMile au putut pune la dispoziție un elevator special, care să-i coboare şi să-i urce pe cei aflaţi în dificultate, ajutându-i inclusiv cu găsirea unui mijloc de transport pentru a ajunge pe pârtie.

,,Zeci de oameni cu diferite dizabilități au învățat noțiunile de bază ale schiului, având alături și schiori experimentați care au alunecat independent pe pârtie. Iar pentru persoanele cu deficiențe de vedere a fost amenajat un traseu special de-a lungul căruia au fost ghidați de monitori și voluntari”, au precizat reprezentanții Asociaţia Caiac SMile

Următoarele tabere speciale s-au organizat în Cheile Grădiştei, în Vatra Dornei și Poiana Brașov (care are loc în aceste zile).

Săptămâna trecută, pe pârtia Fundata, din Cheile Grădiștei, peste 50 de iubitori ai sporturilor de iarnă au reuşit să schieze. Persoane cu probleme de vedere sau cu sindrom Down și-au depășit limitele, arătând lumii întregi că pot practica sportul.

,,Am arătat că persoanele cu probleme locomotorii, care schiază pe aceste scaune adaptate, pot să schieze independent. Pot să schieze nevăzătorii, cei cu sindromul Down, cu autism, absolut toţi se pot bucura de o zi pe zăpadă”, a declarat Ionuţ Stancovici, preşedintele asociaţiei Caiac SMile.

Alături de ei s-a aflat și Ana Maria Brânză, multiplă campioană mondială și europeană la spadă și vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice din 2008.

,,Ionuț Stancovici și echipa Caiac SMile au făcut ce știu ei mai bine… Unii dintre ei i-au plimbat cu monoschiul pe prietenii lor speciali, ceilalți i-au învățat pe cei mai curajoși să schieze independent, și este extraodinar să-i observi și să petreci timp în preajma lor. Nici nu știu cât este despre experiența pe care aceștia o trăiesc pe pârtie sau despre timpul pe care voluntarii îl oferă… Știm cu toții că timpul este cel mai de preț dar pe care îl poți face cuiva.

Obiectivul asociației este de a aduce familiile împreună prin activități care să fie accesbile tuturor membrilor… și pare că le iese de minune. Bucuroasă să fiu alături de voi și recunoscătoare oamenilor care vă sunt alături în accesibilizarea sportului din România pentru persoanele cu dizabilități”, a afirmat Ana Maria Brânză.

Taberele nu se opresc aici. După Cheile Grădiştei, următoarele opriri sunt Şureanu, Păltiniş, Cavnic şi Buscat.

Peste 1.000 de persoane cu dizabilităţi au schiat în sezonul trecut în cadrul taberelor organizate de Caiac SMile. Ele s-au bucurat de sport cu ajutorul monoschiului, pe pârtiile accesibilizate anterior în cadrul programului ,,Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze”, derulat în sezonul 2021-2022. 

Toate persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, indiferent de natura lor, și care doresc să participe la activități, fie că au mai schiat sau vor fi la prima experiență de acest fel, sunt invitate să se înscrie prin completarea acestui formular de pe site https://forms.gle/WiSrTwZ5vccBwhdUA.

Despre Caiac Smile

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018, cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive, precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Mai multe informații aici: https://www.caiacsmile.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.