Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) organizează marți, 22 februarie 2022, o dezbatere publică despre proiectul de contract-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în România.

Procesul de analiză şi consultare privind elaborarea unui nou model al contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale a demarat încă din iulie 2021, după intrarea în vigoare a contractului actual, însă schimbările la nivel guvernamental și la șefia CNAS au întârziat calendarul avansat inițial.

Dezbaterea va avea loc în data de 22 februarie, în format online, prin platforma Zoom.

Actualul contract-cadru 2021-2022 este în vigoare de la 1 iulie 2021 și a introdus prevederi ce au ca scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor.

De asemenea, contractul-cadru actual urmărește să susțină inversarea piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate, și reducerea internărilor nejustificate pentru pacienți care ar putea fi tratați în condiții de siguranță în ambulatoriu sau de către medicii de familie.

Printre noile reglementări se numără și asigurarea unui pachet de prevenție comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultații pentru evaluarea riscului, intervenția asupra factorilor și a obiceiurilor de viață care determină riscurile, precum și monitorizarea pacienților.

Pentru a asigura accesul la investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acestea pot fi efectuate de furnizori aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și peste valoarea de contract.

O altă noutate o reprezintă faptul că de la 1 iulie 2021 se decontează o consultație la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecțiuni cronice/asigurat, până acum se decontau maximum patru consultații/an pentru bolile cronice.

Totodată, a fost introdusă o nouă consultație la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienții din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braț, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Spitalele private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unități.

Mai jos puteți afla mai multe informații despre dezbaterea publică de marți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.