Consiliul Național al Dizabilității din România a solicitat prim-ministrului Ludovic Orban intransigență maximă față de nerespectarea legilor care garantează drepturile persoanelor cu dizabilități și o viață demnă, respectiv față de toate instituțiile publice și private care nu și-au accesibilizat până în prezent spațiile și nu asigură persoanelor cu dizabilități serviciile de suport de care au nevoie pentru viața în comunitate.
Nerespectarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități conduce la încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale.
,,Suntem revoltați de situațiile care rezultă din nerespectarea legii și exemplificăm doar cu cel mai recent caz: tratamentul umilitor la care a fost supusă tânăra de 19 ani din Iași, paralizată în urma unui accident rutier- întâmplat pe trecerea de pietoni, care a fost cărată pe treptele Judecătoriei Iași, cu tot cu scaunul în care stă, pentru a fi prezentată instanței ieșene.
Până când vor fi permise derapaje privind lipsa accesibilității?
Care sunt măsurile pe care Guvernul României intenționează să le ia în aceste situații?
Consiliul Național al Dizabilității se poate constitui în grup de sprijin al unui astfel de demers pe lăngă Guvernul României, pentru că dorim să vedem adoptarea unor măsuri concrete, după 13 ani de la promulgarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, în care nu s-au accesibilizat decât foarte puține din instituțiile și spațiile publice.
De asemenea, suntem îngrijorați de modul în care în instituțiile publice este îngrijită, asistată, persoana cu dizabilități. Am receptat cu imensă durere informația privind moartea fetiței nevăzătoare, în vârstă de 8 ani, elevă a Liceului „Moldova” din Târgu Frumos, Iași.
Din informațiile pe care le avem din presă, fetița era cazată în internatul de la școala pentru copii cu nevoi speciale din Târgu Frumos, Iași. Aceasta a murit în dimineața zilei de 16 decembrie 2019, după ce, cu o zi înainte, a fost victima unui accident, petrecut în încinta respectivei instituții de învățământ. Nu cunoaștem mai multe detalii, dar am solicitat Autorității Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) demararea unei anchete în vederea stabilirii cauzelor.
Nu putem să nu ne întrebăm unde era persoana care trebuia să aibă grijă de acel copil, câte persoane de îngrijire sunt la numărul de beneficiari, cum e accesibilizat spațiul în care sunt cazați copiii la o școală specială pentru nevăzători, dacă se întamplă astfel de accidente?
Ne întrebăm cum s-au implicat autoritățile în anchetarea rapidă a cazului? Au fost verificate instituțiile similare și s-au luat toate măsurile ca situația să nu se mai repete?
Pentru că v-ați arătat receptivitatea față de situația persoanelor cu dizabilități, vă solicităm implicarea și ne manifestăm speranța adoptării unor măsuri în vederea impunerii respectării legislației în vigoare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități”, se menționează în documentul trimis prim-ministrului Ludovic Orban de către Daniela TONTSCH, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.