Există oameni care fac România mai bună prin implicare și dorința de a ajuta și a face bine. Există creatori de oportunități pentru oamenii defavorizați, care au ca numitor comun iubirea pentru semeni. Un astfel de om este Dan Patzelt, membru fondator al Asociației pentru Dezvoltare Urbană. Dan Patzelt a absolvit UNATC și a lucrat ca director de imagine la Pro TV.  Dincolo de activitățile profesionale, el este preocupat să caute soluții la problemele persoanelor din jur. Alături de alți oameni cu inimă mare, Dan Patzelt inițiază proiecte sociale pentru persoanele cu dizabilități, dorind să creeze un viitor mai bun. Povestea sa este o sursă de inspirație, care merită spusă. Așadar, i-am luat un interviu pentru a afla mai multe despre acțiunile sale menite să mobilizeze și să schimbe comunități.

Lavinia Elena Niculicea: Ce te-a determinat să inițiezi proiecte sociale, cum ar fi proiectul ,,Imagini tactile”?

Dan Patzelt: Am crezut mereu că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Așa că, în urmă cu 13 ani, am pornit în călătoria numită Asociația pentru Dezvoltare Urbană, ONG-ul care a inițiat „Imagini Tactile”.

Când tatăl meu a început să-și piardă vederea, am devenit tot mai preocupat de lumea nevăzătorilor. Am accesibilizat muzee și am organizat expoziții tactile. Imagini Tactile s-a născut în urma acestor expoziții, unde am devenit tot mai conștient de dependența pe care persoanele cu deficiențe de vedere o au dacă vor să studieze imagini. De faptul că dacă nu există un specialist lângă ei, care să le ghideze mâna pe un desen reliefat, ei nu pot afla cum arată obiectele pe care nu pot pune mâna în realitate. 

Așa că am hotărât să mă folosesc de tehnologie, ca să creez un asistent personal care să-i ajute pe nevăzători să exploreze planșe tactile – desene simplificate și reliefate – de unii singuri, unde vor și cât vor. 

Lavinia Elena Niculicea: Spune-ne mai multe despre acest proiect. În ce constă el? Cum îi ajută pe cei care au deficiențe de vedere sau sunt nevăzători?

Dan Patzelt: Imaginile tactile sunt planșe tactile care vorbesc cu nevăzătorii prin intermediul unei aplicații de mobil. Practic, aplicația identifică poziția degetului pe desen și oferă simultan descrieri audio. Exact ca un specialist. 

În platforma de e-learning Imagini Tactile există 800 astfel de planșe cu descrieri multilingve, pe care oricine le poate descărca gratuit. Mai mult decât atât, profesorii și părinții pot adăuga descrieri planșelor proprii și pot crea desene noi, chiar dacă nu au abilități artistice. 

În acest fel, proiectul rezolvă două mari probleme educaționale – lipsa materialelor personalizate, atât de necesare persoanelor cu dizabilități, și lipsa specialistului. Acum avem în plină dezvoltare și o imprimantă tactilă DIY, pe care oricine o va putea confecționa acasă, pentru a reliefa o cantitate mare de planșe la preț redus. Această infrastructură permite profesorilor să predea remote, iar elevilor să continue studiul imaginilor acasă. 

Accesul facil la educație va duce după sine acces la joburi și comunități noi. Acces la un stil de viață mai bun. 

Lavinia Elena Niculicea: Cum este perceput acest proiect de publicul larg?

Dan Patzelt: Cred că misiunea noastră este, în primul rând, aceea de a face oamenii conștienți în legătură cu problemele nevăzătorilor. Aceștia sunt o parte „nevăzută” a societății pentru publicul larg. 

Punctual, am fost în școli speciale, am vorbit cu elevi nevăzători, dar și cu profesorii lor, și cu toții sunt entuziasmați de idee. Acum încercăm să ajungem la cât mai mulți specialiști din întreaga lume pentru a obține feedback și a îmbunătăți soluția. 

Lavinia Elena Niculicea: Cu ce bariere se confruntă persoanele nevăzătoare în România?       

Dan Patzelt: Să privim situația din perspectivă educațională. Deși nevăzătorii pot citi independent de aproximativ 200 de ani, pentru studiul imaginilor au nevoie, pe lângă materiale costisitoare, și de un specialist care să le ghideze mâna, să le contextualize fiecare parte a desenului. Și aici intervenim noi. 

Pentru a putea rupe barierele de orientare și mobilitate, dar și pentru educație sau entertainment, nevăzătorii folosesc foarte mult telefonul mobil. Paradoxal, sunt dependenți de el pentru a se putea descurca independent. De aceea, am și lansat o petiție către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a solicita decontul smartphone-urilor pentru ajutorul persoanelor cu dizabilități vizuale.

Lavinia Elena Niculicea: Cum a afectat pandemia COVID-19 activitatea ta? Care sunt provocările cu care te confrunți în această perioada și cum le abordezi?

Dan Patzelt: Fiindcă este un proiect online, Tactile Images și-a continuat parcursul chiar și în pandemie. Mai mult decât atât, am folosit contextul izolării ca un imbold. Când am văzut că toți copiii nevăzători vor fi izolați de profesorii lor, am realizat că e mai important ca oricând ca ei să aibă acasă propriul specialist. Așa că am lansat platforma de e-learning. 

Acum, când toate companiile sunt axate pe adaptare și restructurare internă, cea mai mare provocare este aceea de a găsi parteneri sau finanțatori. Dar eu îmi păstrez vie credința că oamenii își doresc să ajute și poate că pandemia a trezit și ea o astfel de reacție, de nevoie de unitate. 

Lavinia Elena Niculicea: Care este sursa ta de motivatie și ce te ajută să mergi mai departe?

Dan Patzelt: Am învățat că nimic nu se schimbă peste noapte. Știu că dacă îmi doresc ca nevăzătorii din întreaga lume să aibă acces la studiu independent, trebuie să am răbdare și să lupt. Asta ca să nu spun că sunt încăpățânat din fire. 

Lavinia Elena Niculicea: Ce activități sau proiecte aveți pentru viitor și de ce aveți nevoie?

Dan Patzelt: Acum că platforma de e-learning a fost lansată, dorința noastră este să ajungem la cât mai mulți profesori, părinți, persoane cu deficiențe de vedere. Doar așa vom reuși să facem o schimbare vizibilă în societate, să avem impact. 

Deocamdată, aplicația asistent este disponibilă doar pentru iOS, dar majoritatea persoanelor cu deficiențe de vedere au Android, deoarece este varianta accesibilă. De aceea, pasul următor ar fi să realizăm varianta pentru Android, însă pentru aceasta avem nevoie de sprijin, donații, finanțări. Oricine își dorește să ajute persoanele cu deficiențe de vedere, o poate face aici. 

Chiar zilele trecute m-a contactat reprezentanta unui ONG din Turcia, întrebându-mă dacă planșele din bibliotecă pot fi folosite și acolo. De aceea, am avea nevoie de voluntari care să traducă descrierile – în principal, în engleză, fiind limbă de circulație internațională. Tot de voluntari am avea nevoie și pentru desenarea de planșe noi. 

Lavinia Elena Niculicea: Care este mesajul tău pentru cititorii publicației Jurnal Social?

Dan Patzelt: Le-aș spune tuturor să se încăpățâneze în a face bine. Societatea are nevoie de oameni hotărâți să își ofere sprijin unii altora, persoane deschise să împărtășească din dorințele și cunoștințele lor pentru a trăi într-o comunitate unită, o comunitate fără bariere. 

2 Comments

  1. Felicitari si la cat mai multe proiecte faine!

  2. Papazarcada Tache

    Șanț persoana cu handicap grav și șanț singur singur fac piața mâncare curat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.