Mihaela Andrei, persoană cu dizabilități și utilizatoare de scaun rulant, din Râmnicu Vâlcea, a inițiat un demers pentru accesibilizarea spațiului public și a serviciilor publice din oraș. În acest demers, a fost susținută de Rodica Vișinescu, persoană cu dizabilități locomotorii, și de Claudiu Tomoiagă, părintele unui copil cu dizabilități și președintele Centrului Terapeutic Prietenii Anastasiei.

Cele trei persoane active și implicate în dezvoltarea unui oraș accesibil și inclusiv s-au deplasat în diverse locații din Râmnicu Vâlcea. Acestea ne-au arătat obstacolele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în viața de zi cu zi, cum ar fi lipsa rampelor sau existența unor rampe neconforme.

În România, spațiul public nu este încă accesibil persoanelor cu dizabilităţi în cea mai mare parte. Există instituţii publice importante, care lucrează direct cu publicul, şi totuşi nu au o rampă de acces în clădire sau un lift.

La Casa de Pensii a județului Vâlcea, de vorbă cu o funcționară

Deşi, în teorie, există un cadrul legislativ, precum Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în practică, respectarea acestuia lasă de dorit. Motivul invocat de conducerea acestor instituţii pentru lipsa accesibilizării este lipsa fondurilor necesare.

Totuși, accesibilizarea spațiului public este primul pas spre incluziunea persoanelor cu dizabilități. Lipsa accesibilizării constituie discriminare, o problemă majoră care condamnă persoanele cu dizabilități la izolare.

La Casa de Pensii a județului Vâlcea, de vorbă cu doamna directoare

România a adoptat în anul 2006 Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit acestei legi, accesibilitate înseamnă:  ,,ansamblul de măsuri şi lucrări de adaptare a mediului fizic, precum şi a mediului informaţional şi comunicaţional conform nevoilor persoanelor cu handicap, factor esenţial de exercitare a drepturilor şi de îndeplinire a obligaţiilor persoanelor cu handicap în societate”.

În plus, Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost modificată și urmează să se aplice, din 18 mai 2023, odată cu intrarea în vigoare a Legii 96/2023, recent publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, autoritățile publice, instituțiile, persoanele juridice de drept public și privat, după caz, vor avea obligația de a monta, potrivit scopului, destinației și infrastructurii, în clădiri și locuri publice, adaptări specifice fiecărui tip de handicap.

Accesul în bloc

Potrivit Legii nr. 448/2006, vor trebuie să existe:

  • pentru clădirile de utilitate publică: rampe și/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi, sisteme acustice și vizuale de ghidaj și informare, în limbaj ușor de citit, hărți tactile, cel puțin o toaletă adaptată;
  • pentru clădirile de locuit construite din fonduri publice: rampe și/sau, după caz, sisteme electronice sau automatizate de acces, elevatoare ori lifturi, sisteme acustice și vizuale de ghidaj, hărți tactile;
  • pentru mijloacele de transport în comun și vagoanele de transport feroviar pentru călători, după caz: rampe și/sau sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi, sisteme acustice și vizuale de ghidaj și informare, în limbaj ușor de citit, cel puțin o toaletă adaptată în mijloacele de transport feroviar pentru călători;
  • pentru staţiile mijloacelor de transport în comun urban, principalele stații ale mijloacelor de transport interuban de tip autogări, principalele stații de transport feroviar pentru călători, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, după caz: rampe și/sau sisteme electronice sau automatizate de acces, elevatoare sau lifturi, sisteme acustice și vizuale de ghidaj și informare, în limbaj ușor de citit, hărți tactile, cel puțin o toaletă adaptată în autogări și în principalele staţii de transport feroviar pentru călători.
  • pentru spațiile de parcare de reședință aparținând domeniului public: indicatoare semnalizate prin semn internațional, pentru cel puțin două locuri de parcare gratuită, adaptate și rezervate pentru persoane cu handicap.

Accesul în mijloacele de transport în comun din Râmnicu Vâlcea

De menționat este faptul că România are încă din anul 2000 un „Normativ privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap”, indicativ NP 051 – 2000 revizuit în 2012, care defineşte minimul de criterii necesare accesibilizării clădirilor civile şi spaţiului urban pentru persoanele cu dizabilităţi, incluzând și instrucțiuni detaliate și explicative, inclusiv grafice pentru fiecare tip de situație ce necesită accesibilizare (spațiul urban, spațiul construit, proiectarea locuințelor pentru persoanele cu dizabilități, cladiri de interes și utilitate publică), cât și o grilă cu titlu informativ, de verificare a accesibilității). Așadar, există o reglementare concretă pentru ca noile clădiri cel puțin și spațiul public nou amenajat să fie executate conform unor standarde de accesibilitate.


Accesul cu scaunul rulant într-un sediu BRD din Râmnicu Vâlcea

Cu toate că, există atât în Legea 448/2006, cât și în Normativul privind adaptarea clădirilor civile și a spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități prevederi care reglementează modalitățile prin care se poate ajunge la un nivel de mobilitate personală rezonabil, acestea nu au fost puse niciodată sistematic în aplicare.

Persoanele implicate în acest demers solicită autorităților accesibilizarea spațiului public, ca accesibilitatea să devină o prioritate pe agenda lor, astfel încât persoanele cu dizabilități să ducă o viață activă și să se implice în dezvoltarea comunității.

Mihaela Andrei activează în mai multe fundații și face voluntariat pentru familiile defavorizate. Povestea ei o puteți citi mai jos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.