Foto by Peter Klaus Tontsch

Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a inițiat și a demarat un alt mod de dialog social, prin organizarea unor întâlniri informale cu parlamentari și decidenți. Este o premieră, pentru că inițiativa depășește normele de interacțiune socială dintre decidenți și persoanele cu dizabilități.

Joi, 13 octombrie, 2022, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România – Daniela Tontsch, directorul executiv al CNDR – Claudia Brătan, responsabilul de comunicare internațională –  Sorin Ilie Țața, juristul CNDR – Mihai Bursuc, Elena Năstase – voluntar CNDR, au luat o cină de lucru cu domnul deputat PSD – Dan Cristian Popescu şi cu Paula Pasciuc –  consilier local Sector 2.

„Consiliul Național al Dizabilității din România are și va avea mereu în mine un partener în apărarea și promovarea drepturilor şi intereselor legitime comune tuturor persoanelor cu dizabilităţi.
Societatea modernă înseamnă o societate tolerantă, incluzivă, solidară, în care drepturile și demnitatea umană sunt virtuți morale indispensabile. O societate modernă nu permite nicio abatere de la aceste valori și fiecare dintre noi are datoria de a proteja drepturile și libertățile fundamentale.
Astfel, alături de Consiliul Național al Dizabilității din România voi contura cele mai bune soluții, atât în ceea ce privește legislația românească, cât și corelarea acesteia cu documentele europene și internaționale privind problematica dizabilității”,
a declarat Dan Cristian Popescu, deputat în circumscripţia electorală 42 din Municipiul București.

„Suntem la a doua întâlnire de la inițierea acestui nou mod de dialog social. Am pornit de la convingerea că o soluție eficientă, pentru ca problemele persoanelor cu dizabilități să fie soluționate, constă în crearea și întărirea unor punți interumane cu aleșii noștri, într-un cadru informal, cu CNDR, în calitate de reprezentant a peste 300.000 de persoane cu dizabilități.

La întâlnire am ajuns toţi cu 15 minute mai devreme. În drumul către masa rezervată, domnul deputat Dan Cristian Popescu ne-a întrebat cum ne poate ajuta şi chiar a făcut-o, având în vedere că am fost prezente două persoane cu dizabilitate fizică gravă şi două persoane nevăzătoare, ceea ce demonstrează cât de mult contează contextul în care interacţionăm şi eliminarea stricteţii interacțiunii oficiale.

Cina s-a desfăşurat într-un cadru prietenos, iar discuţiile au avut un curs dinamic. Împreună am analizat problematica persoanelor cu dizabilităţi din România şi am stabilit o listă de priorităţi, care vor fi aduse în atenţia parlamentarilor şi decidenţilor în perioada imediat următoare. Domnul deputat Dan Cristian Popescu a ţinut să cunoască dizabilitatea fiecăruia dintre noi şi barierele cu care ne confruntăm.

La finalul întâlnirii, care a durat peste două ore jumătate, domnul deputat Dan Cristian Popescu a afirmat că ne va invita, la rândul său, la cină pentru a continua dialogul pe care l-a considerat util”, a declarat Daniela Tontsch, preşedinta Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.

Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).

,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”

Citeşte şi

Reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității din România au luat cina cu doi parlamentari

Consiliul Național al Dizabilității din România inițiază un alt mod de dialog social

One Comment

  1. Problema pensiilor și a modului de calcul a acestora bazat pe celebrul VPR al Olgutei Vasilescu care dezavantajează persoanele cu handicap și pe cele care au lucrat în condiții deosebite de munca, poate fi ridicata la o astfel de cina? Poate chiar cu ministrul muncii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.