La invitația Consiliului Economic și Social European (CESE), Sorin Ilie Țața, delegatul Consiliului Național al Dizabilității din România, a participat la o întâlnire cu șase membri ai grupului CESE FRRL, pentru o discuție de grup de o oră și jumătate, în sesiunea Dreptul la nediscriminare, care a avut loc marți, 12 iunie, la Reprezentanța CE în România din București.

Pe parcursul a două zile, membrii CESE prezenți au organizat sesiuni în care a fost abordată situația drepturilor fundamentale și a statului de drept din România cu organizațiile societății civile, inclusiv partenerii sociali și alte părți interesate. Delegația s-a întâlnit și cu reprezentanți ai autorităților române. 

Cei șase membri CESE din diverse țări și grupuri de interese au fost: Frank von Fürstenwerth, Jörg Freiherr (GRI, 🇩🇪); Diana Indjova (GRIII, 🇧🇬); Rafal Bogusław Jankowski (GRII, 🇵🇱); Christian Moos (GRIII, 🇩🇪, Vicepreședinte al grupului FRRL); István Komoróczki (GRI, 🇭🇺); José Antonio Moreno Díaz (GRII, 🇪🇸).

Discuțiile s-au desfășurat sub regulile Chatham House, asigurând astfel o confidențialitate strictă în ceea ce privește identitatea și afilierea participanților. Întâlnirea a început cu o scurtă prezentare a delegației CESE și a metodologiei utilizate, urmată de o prezentare rapidă a organizațiilor participante.

Principalele subiecte de discuție au inclus evoluțiile recente în domeniul drepturilor fundamentale și statului de drept în România, în contextul raportului anterior al grupului FRRL (Fundamental Rights and Rule of Law – Drepturi Fundamentale și Statul de Drept) din 2018, și recomandări suplimentare privind acțiunile posibile ale UE în acest domeniu.

Delegatul CNDR a adus în atenţia membrilor CESE, printre altele, o serie de probleme noi, dar şi care persistă în România, cum ar fi:

– Discriminarea în ceea ce priveşte mărirea indemnizaţiei de handicap, mărire care a s-a făcut doar pentru persoanele încadrate în grad grav de handicap, şi pentru care Consiliul Economic și Social al României a dat aviz nefavorabil, iar Consiliul Național al Dizabilității a solicitat Guvernului majorarea idemnizației de handicap pentru persoanele încadrate în gradele grav, accentuat și mediu;

– Discriminarea în ceea ce priveşte Legea pensiilor;

– Sărăcia;

– Lipsa accessibilităţii atât a spaţiului construit, cât şi a mediului digital, care limitează persoanele cu dizabilităţi pe toate planurile;

– Lipsa subvenţionării tehnologiilor asistive şi a unui standard minim de calitate al acestora;

– Problema asistenţilor personali plătiţi doar pentru 8 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, chiar dacă persoana cu dizabilităţi are nevoie de asistenţă permanentă;

– Lipsa serviciilor de suport.

Despre CESE

Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai organizațiilor de lucrători și angajatori și ai altor grupuri de interese. CESE emite avize pe teme legate de UE adresate Comisiei Europene, Consiliului UE și Parlamentului European, acționând astfel ca o punte între instituțiile decizionale ale UE și cetățenii europeni.

Ce face CESE?

Le oferă grupurilor de interese un cuvânt de spus la nivel oficial cu privire la propunerile legislative ale UE. Are trei sarcini principale:

  • să se asigure că politica și legislația UE sunt adaptate la condițiile economice și sociale, prin căutarea unui consens care să servească binelui comun
  • să promoveze o Uniune Europeană participativă, oferindu-le organizațiilor de lucrători și angajatori și altor grupuri de interese posibilitatea de a-și face vocea auzită și asigurând dialogul cu acestea
  • să promoveze valorile integrării europene și cauza democrației participative și a organizațiilor societății civile.

CESE a înființat în 2018 un Grup pentru drepturile fundamentale și statul de drept (Grupul FRRL), care are sarcina de a oferi un forum pentru OSC-urile europene pentru a se întâlni și a discuta despre drepturile fundamentale, democrația și statul de drept. Grupul FRRL promovează respectul pentru valorile europene enumerate la articolul 2 TUE prin creșterea gradului de conștientizare și evaluarea stadiului actual al acestor valori în statele membre și permițând schimbul de bune practici.

În acest scop, Grupul FRRL găzduiește audieri, conferințe și efectuează vizite de țară cu scopul de a identifica tendințele din Europa privind drepturile fundamentale și statul de drept, în măsura în care acestea se dezvoltă în contexte naționale.

Între 2018 și începutul anului 2024, Grupul CESE FRRL a vizitat toate cele 27 de state membre ale UE, încheind un prim ciclu de vizite în țară.

Aceste vizite conduc la un scurt raport de țară, care este publicat împreună cu observațiile autorităților țării vizitate.

Rapoartele vizitelor anterioare în țări sunt disponibile pe această pagină, în timp ce trei rapoarte de „sinteză”, care sintetizează 21 de vizite în țări, au fost emise și sunt disponibile în partea de jos a acestei pagini. Raportul de sinteză cuprinzând vizitele efectuate în 2023 este în prezent în pregătire.

În 2024, Grupul CESE FRRL a început un nou ciclu de vizite în țară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.