Guvernul a aprobat, în sedința de luni, 4 octombrie, Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale în sezonul rece 2021-2022. Aproximativ 13 milioane de români vor putea beneficia de compensarea facturilor, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

,,Este vorba de 5.200.000 de gospodării la energie electrică, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit sursei citate, la energie electrică, este vorba despre o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni. La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul annual, pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.

„Vorbim de o compensare de 21 de bani pe kw, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate de transport şi de distribuţie şi de sistem a energiei electrice pe toate cele opt regiuni ale României. Compensarea se va face faţă de un preţ de referinţă de 68 de bani pe kw, deci, practic orice preţ care este mai mare decât 68 de bani pe kw va beneficia de compensare.

La gaze naturale preţul de referinţă este de 150 de lei al gazului, vom compensa 25% din valoarea gazului. Pentru consumatorul vulnerabil, dacă din schema de compensare a consumatorului vulnerabil aceasta este mai favorizată decât această schemă de funcţionare, diferenţa pe care ar pierde-o românii va fi suplimentată prin această schemă, practic nimeni în această iarnă nu va fi defavorizat”, a precizat ministrul Energiei.

Totodată, schema de compensare se aplică și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu sau cvartal.

Prin excepție, în situația în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanță de urgență este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, clienții casnici beneficiază de sprijinul prevăzut calculat ca diferența dintre compensarea prevăzută la prezenta ordonanță de urgență și nivelul ajutorului acordat pentru același client casnic în calitate de comsumator vulnerabil.

Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

,,Compensarea se aplică facturilor de gaze naturale emise în perioada 1 decembrie 2021-30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare.

Compensarea se aplică facturilor de energie electrică emise în perioada 1 noiembrie 2021-30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare”, arată actul normativ.

Ministrul Energiei a explicat că mecanismul va fi unul foarte simplu, iar oamenii nu vor fi nevoiți să stea la cozi pentru a depune dosare, ci doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum.

,,Vreau să le mulțumesc colegilor din Guvern că au înțeles cât de important este să  oferim ajutor financiar milioanelor de români care au nevoie pentru a-și plăti în această iarnă facturile la energie și gaze naturale. Compensarea este un proces facil, iar cetățenii nu vor fi nevoiți să stea la cozi pentru a depune dosare, ci se va face direct pe factură. Prin acest sprijin financiar, Guvernul îi ajută pe români să plătească o sumă similară anului trecut”, a mai transmis ministrul Energiei.

Mai jos puteți consulta OUG privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.