Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 14 decembrie 2023, suplimentarea bugetelor locale pentru asigurarea plății asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor lunare, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), într-un comunicat.

,,Guvernul a aprobat suplimentarea bugetelor locale cu suma de 225.954 mii lei, în plus fată de cele 203.299 mii lei aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1188/2023,  necesară pentru pentru plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare”,  se arată în comunicatul MMSS.

Potrivit sursei citate, măsura a fost necesară pentru a se asigura plata integrală a acestor drepturi, având în vedere că bugetele autorităților administrației publice locale nu acoperă plățile integrale pe anul 2023, iar unele unități administrativ teritoriale au semnalat că deja înregistrează restanțe.

,,Finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare se asigură, la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor și  sectoarelor Municipiului Bucureşti, în proporție de 90% din necesarul fundamentat în baza numărului de beneficiari transmis de către unităţile administrativ-teritoriale”, precizează Ministerul Muncii.

Hotărârea Guvernului nr.1188/2023, publicată în Monitorul Oficial din 29 noiembrie 2023, prevede ,,suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti pe anul 2023 cu suma de 314.790 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, şi repartizarea acesteia pe judeţe, pentru finanţarea măsurilor de protecţie de tip centre de zi şi centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap, a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a cheltuielilor de funcţionare ale căminelor pentru persoane vârstnice, a centrelor de zi şi a unităţilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.