Guvernul a adoptat joi, 12 octombrie 2023, un proiect de Ordonanță de urgență, prin care elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor primi anual un tichet educaţional în valoare de 500 de lei pentru achiziţia de materiale şcolare, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

„Guvernul a aprobat un program pentru următorii patru ani pentru copiii care urmează cursurile primare şi gimnaziale, dar şi pentru preşcolari privind tichete educaţionale, aşa sunt ele numite, cu o finanţare de 100% din fonduri europene, în valoare de 500 de lei, o dată pe an”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În textul proiectului de ordonanță se precizează că „sprijinul principal acordat este în valoare de 500 de lei, într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023-2024”.

Ministrul Adrian Câciu a menționat că tichetele educaționale sunt destinate procurării de materiale școlare și de îmbrăcăminte.

„Măsurile auxiliare care se aplică în cadrul Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați 2023-2027 pot include măsuri de educaţie cu privire la încurajarea frecventării şcolii, asigurarea igienei corporale şi a locuinţei proprii, orientare şcolară şi/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaţionale şi culturale”,  scrie în proiectul de OUG.

Potrivit proiectului de act normativ, vor avea dreptul la aceste măsuri de sprijin educațional:

  • copiii din învățământul de stat preșcolar, care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;
  • elevii din ciclul primar și gimnazial care fac parte din familii ai căror membri au, în luna iulie din fiecare an, un venit mediu net lunar de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002.

Conform estimărilor, 410.000 de copii ce provin din familii cu venituri mici, dezavantajate, vor beneficia de acest sprijin în fiecare an școlar.

,,Un program care vizează circa 410.000 de copii, anual, care provin din familii cu venituri reduse. Pentru preșcolari, condiția este ca venitul mediu pe membru de familie să fie 633 de lei, iar pentru elevii din ciclu primar și gimnazial 50% din salariul minim brut”, a adăugat ministrul Câciu.

Potrivit acestuia, programul aprobat de Guvern aduce unele noutăți față de alte proiecte similare, și anume totul va fi digitalizat, astfel încât părinții să nu facă decât un singur efort. Aceștia vor depune o cerere la școală (până pe 26 octombrie), iar tot ,,procesul de analiză, de verificare a veniturilor, de transmitere a cardurilor către părinți se va face prin intermediul instituțiilor care se ocupă, respectiv Ministerul Educaţiei, Inspectoratele şcolare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi banii vor fi încărcaţi pe card.”

Modelul standard de cerere se aprobă prin ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, în termen de 10 zile de la data aprobării prezentei ordonanțe de urgență, adică până pe 22 octombrie. Cererile vor putea fi completate de părinți la școală, după apariția modelului, și vor conține informații despre numărul de membri ai familiei, arată actul normativ.

Cererea de acordare a tichetului social pe suport electronic trebuie depusă de părinți/tutori legali în termen de 45 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anul școlar 2023-2024 și 25 de zile calendaristice pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.