În Româniaadaptarea proiectelor culturale la publicul cu dizabilități lipsește. Copiii cu dizabilități nu se pot bucura de un act cultural împreună cu copiii tipici. Li se pun etichete și li se atrage atenția că ,,deranjează” .

În acest sens, Școala de joacă și-a propus să creeze un spectacol de teatru incluziv în care atât copiii tipici, cât și copiii cu dizabilități să se poată bucura de aceeași experiență culturală împreună, fără ca cineva să fie deranjat sau să nu poată percepe mesajul. 

,,Închide ochii și ai să vezi mai bine” este primul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat în totalitate publicului cu dizabilități.

Spectacolul ,,Închide ochii și ai să vezi mai bine” se va desfășura pe 28, 29 şi 30 decembrie 2021, la Teatrul în culise, strada Alecu Russo, nr.12, sector 2, București. Pe 28 decembrie – ora 11.00 și ora 12.30; 29 decembrie – ora 11.00 și ora 12.30; 30 decembrie – ora 11.00.

Pentru o mai bună desfășurare a evenimentului, într-un cadru cât mai incluziv, participanții sunt rugați să completeze acest formular:  https://bit.ly/3GKcSTH. Accesul în sală se va face pe baza înscrierilor din acest formular, deoarece locurile sunt limitate pentru respectarea regulilor sanitare.

Spectacolul este, în același timp, narat pentru nevăzători și tradus în limbaj mimico-gestual pentru surdomuți.

„Închide ochii și ai să vezi mai bine” este o adaptare după „Povestea seminței” scrisă de Dumitru Radu Popa și este o poveste pentru copiii care vor să înțeleagă mai bine lumea în care cresc.

O mică sămânță îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoaștere, Speranță.

 ,, «Închide ochii și ai să vezi mai bine» este un spectacol care va ține cont încă de la montarea lui de căile de comunicare pe care copiii cu dizabilități le pot percepe, astfel încât publicul «tipic», cât și cel «atipic» să se poată bucura de o experiență culturală unică. În fiecare tablou al piesei, copiii tipici învață câte o lecție despre emoții, curaj, dragoste, griji, empatie, recunoștință, identitate, iar copiii speciali vor pleca de la acest spectacol cu toate aceste cuvinte conștientizate și cu acțiunile care însoțesc fiecare scenă. Acest spectacol va fi o mână întinsă spre normalitate pentru copiii cu dizabilități și un exercițiu de acceptare și empatie pentru copiii tipici”, au declarat organizatorii evenimentului.

Scenariul și regia piesei de teatru sunt realizate de artista Oana Popa. Ea spune că spectacolul ,,Închide ochii și ai să vezi mai bine” a fost jucat de șase ori în vara acestui an, înainte să fie blocat de pandemie. A fost construit în totalitate din donații, a durat doi ani pentru a-l pune la punct și a costat aproape 5.000 de euro: decor, recuzită și chiria sălii.

Organizatori: Școala de joacă, Teatrul în culise.

Parteneri: Asociația Magic, Asociaţia ,,O lume pentru toţi”, Supereroi printre noi, Help Me Be A Rockstar, Galantom, HodoronkTronk, Miniprix, Sweeteria, Silvercraft.ro.

Pentru mai multe informații, accesați linkul evenimentului: https://www.facebook.com/events/999884860885281?ref=newsfeed

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.