Fotografie realizată de Peter Klaus Tontsch

Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a organizat, luni, 23 ianuarie 2023, o întâlnire de lucru cu Federația Sindrom Down din România. Pentru CNDR, această întâlnire, care a avut loc la Fitoceainăria SanThé, este începutul unei colaborări cu Federația Sindrom Down din România. La întâlnire au participat 30 de persoane.

Discuțiile s-au axat pe nevoile specifice persoanelor diagnosticate cu sindrom Down. Părinții acestor copii au scos în evidență inechități legislative. De asemenea, aceștia au povestit că tinerii diagnosticați cu sindrom Down se confruntă cu atitudini disprețuitoare în spațiul public, iar ei nu pot distinge aceste comportamente. În mare majoritate ei sunt dependenți de asistentul personal. La fel ca alte persoane cu dizabilități, și tinerii cu sindrom Down se confruntă cu lipsa accesului la muncă, dată fiind dizabilitatea specifică, ei au nevoie de locuri de muncă asistate.

Persoanele care suferă de sindrom Down sunt diferite ca trăsături fizice, dar au aceleași dorințe și speranțe precum ceilalți: dorința de a fi acceptați, de a fi utili și de a fi iubiți. De asemenea, ei au diverse abilități pe care le pot dezvolta dacă li se acordă încredere. Spre exemplu, ei practică sport, dans, interpretează muzică, iar părinții lor îi susțin în aceste activități.

Doamna Georgeta Bucur, președinta Asociației Down Plus București și a Federației Sindrom Down din România, precum și mama unui copil cu sindrom Down, a ales să vadă abilitatea în dizabilitate și potențialul în fiecare persoană cu handicap. Astfel, a reușit să deschidă o ceainărie unde cei care suferă de sindrom Down pot munci și oferi societății ceva din ceea știu ei să facă. Este vorba despre Fitoceainăria SanThé, prima ceainărie din România, în care servesc tineri cu sindrom Down. 

Ineditul proiect, realizat în 2011, de către Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Down Plus București, urmărește integrarea socială a persoanelor cu sindrom Down, dar și integrarea lor în câmpul muncii. În cadrul proiectului pilot au intrat 32 de tineri din cadrul Asociației Down Plus București, atât tineri cu autism, retard mental, dar și sindrom Down. Tinerii vin la ceainărie pe bază de voluntariat. Totodată, ceainăria este deschisă publicului și funcționează pe bază de donație.

Fotografie realizată de Peter Klaus Tontsch, în cadrul întâlnirii de lucru de la Fitoceainăria SanThé

Doamna Georgeta Bucur spune că a dorit, prin acest concept unic, să creeze un spațiu sigur, în care atât tinerii cu dizabilități să poată interacționa cu societatea, cât și societatea să poată interacționa direct cu ei, să vadă cum sunt ei în realitate și ce au de oferit. Astfel, în urma acestei interacțiuni sociale, tinerii cu dizabilități primesc validare și încredere în sine. Ea afirmă că această ceainărie le-a redat celor cu Sindrom Down o nouă șansă la o viață normală.

La Fitoceainăria SanThé poți servi un ceai/cafea într-un weekend liniștit sau poți lua parte la seri muzicale, lansări de carte și alte evenimente deschise publicului. De asemenea, îți poți organiza propriile evenimente private, prin care promovezi incluziunea socială, informează Asociația Down Plus București.

Fitoceainăria SanThé se găsește pe strada Lipscani, nr. 104, programul fiind de joi până duminică, în intervalul orar 14.00-20.00. Pentru mai multe informații, accesați site-ul: https://downplusbucuresti.ro/.

Foto realizată de Peter Klaus Tontsch, în cadrul întâlnirii de lucru organizată de CNDR, alături de părinții eroi ai tinerilor din Federația Sindrom Down din România

Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).

,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”

Vizualizează albumul foto integral aici

Despre Federația Sindrom Down din România

Federația Sindrom Down din România (FSDR) reprezintă o uniune a 21 de asociații de profil, cu scopul de a crea o voce comună în ceea ce privește nevoile, abilitățile, drepturile, incluziunea socială și dezvoltarea armonioasă a persoanelor cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale. Misiunea ei este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu sindrom Down.

Scopul FSDR este unirea asociațiilor cu specificitate în problematica sindromului Down în România.

FSDR are ca obiective: desfășurarea de activități/programe/proiecte în beneficial persoanelor cu sindrom Down, împărtășirea de informații și colaborarea în vederea îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu sindrom Down, sprijinirea asociațiilor și fundațiilor membre active sau afiliate în derularea programelor proprii, sprijinirea, participarea și acționarea în ariile de interes: sănătate, educație, personalitate, autodeterminare și incluziune în societate, precum și apărarea drepturilor umane ale persoanelor cu sindrom Down, ca o voce unitară a organizațiilor reprezentante.

Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/profile.php?id=100079748305759

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.